nove-info-o-k8l
Novinka Nové info o K8L

Nové info o K8L

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 1. 2007 00:00 45

Server DailyTech přinesl nové detaily o chystaných procesorech AMD architektury K8L. Na jaké novinky se budeme moci těšit a hlavně, kdy?

Reklama

Starší roadmapy uváděly v souvislosti se čtyřjádrovými procesory Barcelona (server) a Agena (desktop) pracovní frekvence v rozmezí 2,7-2,9GHz. Nyní bylo toto číslo upraveno na 2,4-2,6GHz. Zdali za tím máme hledat problémy s výtěžností, nebo spíše tak dobrý výkon, že tyto takty stačí, si opravdu netroufám odhadovat. Siláckými řečmi nicméně AMD nešetří. Agena má TDP stanoveno na 125W. AMD tak splní slib, který dalo loni v létě, a to že do roka představí quad-core se spotřebou tehdejšího dual-core. Navíc nesmíme zapomínat, že AMD měří TDP trochu jinak než Intel a Intelův Core 2 Extreme QX6700 má TDP 130W. Barcelona má našlápnuto na vydání ještě v první polovině roku, Agena je plánována na třetí čtvrtinu.

Nové info o K8L
i Zdroj: PCTuning.cz

Střední třídu nové generace budou tvořit dvoujádrové procesory jménem Kuma. Její frekvence jsou zatím určeny poměrně velkým rozmezím 2,0-2,9GHz. Stejně jako čtyřjádrové modely, i Kuma bude mít 2MB L3 cache. A stejně jako dnešní Athlony 64 X2 bude Kuma existovat ve variantách s TDP 89, 65 a později i 35 wattů. Datum vydání je stejné jako v případě Ageny, modely s 35W TDP vyjdou až ve čtrvtém kvartále, společně s jádrem Rana.

Rana je low-endový dvoujádrový procesor, který bude prodáván jako Sempron. Zatímco Kuma bude mít 1MB L2 cache na jádro, u Rany to bude pouze 512kB; L3 cache vůbec nebude přítomna. Frekvence by se měly pohybovat mezi 2,1 a 2,3GHz a TDP je stanoveno na 65W.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama