fotografie-druhy-nejvykonnejsi-superpocitac-sveta
Novinka Fotografie: druhý nejvýkonnější superpočítač světa

Fotografie: druhý nejvýkonnější superpočítač světa

Stančík Martin

Stančík Martin

22. 1. 2007 00:00 32

Přinášíme vám fotografie druhého nejvýkonnějšího superpočítače na světě, jenž se nachází v německém Leibnizu nedaleko Mnichova.

Reklama

V současné době počítač prochází upgradem, díky němuž by se měl zvednout jeho výkon dokonce dvojnásobně. Leibniz Rechenzentrum (LRZ), speciální centrum se superpočítačem, bylo vytvořeno před pouhými dvěma lety. Podle jeho šéfa, profesora Heinz-Gerd Hegeringa byl superpočítač od Silicon Graphics navrhnut od píky a postaven z vědomím toho, že technologie se rychle vyvíjejí, a tak by výměna hlavních jeho částí neměla být složitá.

Design celé budovy vás nejspíše ohromí – objekt je tvořen hladkými krychlemi a celý komplex je obklopen parkem. Jak zamýšlel profesor Hegering, celý systém pracuje bez výpomoci lidí - uvnitř budovy se pouze automaticky pohybují kotouče s páskami na ukládání dat.

Leibnizský superpočítač je součástí sítě počítačů a výzkumných pracovišť v jižním Německu. Profesor Hegering je ředitelem Leibnizské univerzity, což je jedna z německých nejlepších státních technických univerzit v zemi. Akademickou a výzkumnou infrastrukturu okolo Liebnizu tvoří úctyhodných 65 000 počítačů.

Superpočítač v Leibnizu je dva roky starý model od Silicon Graphics (SGI) s kódovým označením 4700 a stane se součástí plánovaného Evropského počítačového centra. V současné době je výkon počítače 26.2 TFLOPS.

Zdroj: ZDNet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama