iphone-po-par-dnech-tak-trochu-zklamani
Novinka iPhone po pár dnech: tak trochu zklamání

iPhone po pár dnech: tak trochu zklamání

Stančík Martin

Stančík Martin

16. 1. 2007 00:00 14

Je to skoro týden od doby, kdy Steve Jobs na Macworldu představil dlouho očekávaný iPhone. Mezitím se objevily nové informace o zařízení a vyvstává otázka: Je iPhone opravdu tak dobrý?

Reklama

Po katastrofě s telefonem od Motoroly podporujícím iTunes bylo takřka jasné že Apple chce uživatele ujistit v tom, že dokáže vytvořit mobilní telefon skloubený s iPodem. A minulý týden v úterý, těsně po představení nového iPhonu, to vypadalo, že Apple přišlo s naprosto úžasným smartphonem. Jak podotýká Ed Oswald z Betanews, i jeho přátelé, kteří spíše fandí Microsoftu, chválili jednoduchost a inovativnost nového zařízení. Jeden například prohlásil, že iPhone pro softwarový gigant nasadil tak vysokou laťku, že mu bude trvat několik let, než vyvine něco stejně dobrého, nebo lepšího. Za pár dnů však nadšení vyprchalo.

První nevýhoda iPhonu je podle mnoha analytiků smlouva Apple s mobilním operátorem Cingular. Dalo by se pochopit, proč Jobs bude v začátcích mobil poskytovat exkluzivně pomocí jednoho operátora, avšak Apple uzavřelo smlouvu na několik let dopředu. Myslíte si, že budou zákazníci jiných mobilních operátorů přecházet ke konkurenčnímu Cingularu jen proto, aby si mohli zakoupit iPhone? Co mají dělat lidé, kteří jsou spokojeni se svým stávajícím operátorem? Tyto problémy se zatím týkají jen Spojených států, avšak kdo ví, se kterým operátorem se Apple spřízní v České republice.

Druhou nevýhodou oproti konkurenci je pak pořizovací hodnota - iPhone je totiž se svou cenou bezmála pěti set dolarů za 4GB verzi mnohem dražší než konkurenční zařízení. I když, Apple vždy mělo tendenci dávat ceny výše než ostatní (což je patrné například u iPodu) a nakonec prosperovalo.

Další problém? "Nechcete, aby váš telefon byl založen na otevřené platformě. Cingular jistě nepotřebuje, aby se mu celá síť na Západním pobřeží USA zhroutila kvůli špatně napsané aplikaci," řekl Jobs pro Newsweek a podle Betanews tak opět ukazuje svou naivitu. "Řekněte mi jméno jedné aplikace pro platformu Windows Mobile nebo Palm, která poškodila něčí mobilní síť," ptá se Oswald.

Na iPhonu samozřejmě není jen to špatné, z jistotou lze prohlásit, že jde o velmi inovativní zařízení, které bude nejspíše (minimálně u fanoušků Apple) slavit úspěch. Je však škoda, že Jobs opakuje některé chyby, kterých se již v minulosti dopustili jiní…

Zdroj: Betanews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama