ces-2007-hd-dvd-a-blu-ray-na-ostri-noze
Novinka CES 2007: HD DVD a Blu-ray na ostří nože

CES 2007: HD DVD a Blu-ray na ostří nože

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

8. 1. 2007 00:00 33

Na Consumer Electronics Show byly k vidění vystoupení Sony a tábora HD DVD. Každý se snažil vychválit svůj formát do nebes a opatrně pošpinit ten druhý. Není divu - rok 2007 totiž rozhodne, kdo vyhraje válku formátů.

Reklama

Sony, jakožto největší společnost stojící za formátem Blu-ray, se chlubila zejména prodeji přehrávačů, které již překročily milion kusů. Toto číslo je však samozřejmě zkresleno tím, že za Blu-ray přehrávač se počítá i Playstation 3, jehož hlavním posláním jsou hry. Sony si chce zajistit úspěch ve válce formátů tím, že trh dostatečně zásobí notebooky Vaio s Blu-ray mechanikami a samostatnými mechanikami pro PC.

Hodně se hovořilo také o rozlišení 1080p (1920x1080), které by se do několika let mělo stát běžným standardem pro HDTV. Při této příležitosti Sony představilo svůj dosud největší LCD televizor. Sony Bravia s úhlopříčkou 70" (178cm) pochopitelně 1080p zvládá.

Celou hodinu trvala přednáška o HD DVD. Společnosti stojící za tímto formátem se holedbaly zejména lepším povědomím zákazníků o značce a velkých plánech na tento rok. Údajně dva ze tří Američanů už někdy slyšeli o HD DVD a ti, kdo si koupili HD DVD přehrávač, koupili v průměru 28 filmů. Odhaduje se, že za letošek se prodá 1,8 milionu přehrávačů, zisky budou okolo 600 milionů dolarů a seznam filmů dostupných na HD DVD discích se rozroste o 300 titulů, mezi nimi například Blade Runner, trilogie Matrix, většina dílů Harryho Pottera, z novějších pak počítačově animovaný Happy Feet a z klasiky digitálně remasterovaný seriál Star Trek: The Original Series.

Na výstavě byl také předveden prototyp HD DVD přehrávače, který uživateli umožní připojit se na internet a stahovat trailery nových filmů nebo si s ostatními uživateli vyměňovat klipy z HD DVD médií (samozřejmě to bude platit pouze o obsahu, který není chráněn DRM).

Zdroj: TGDaily 1 | 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama