americka-skupina-zaluje-nokii-a-samsung-kvuli-bluetooth
Novinka Americká skupina žaluje Nokii a Samsung kvůli Bluetooth

Americká skupina žaluje Nokii a Samsung kvůli Bluetooth

Stančík Martin

Stančík Martin

3. 1. 2007 00:00

Washington Research Foundation (WRF) zažalovala společnosti Nokia, Samsung Electronics a Panasonic pro porušování patentu na technologii Bluetooth.

Reklama

Tím mělo prý dojít k ohrožení tohoto standardu. WRF, která technologii spravuje, utrpěla škody od tří výrobců mobilních telefonů díky použití technologie radiového přijímače bez zaplacení licence. Patent na tuto technologii dostal v roce 1999 vědec Edwin Suominen z washingtonské univerzity.

Samotný Bluetooth byl vynalezen inženýrem Ericssonu Jaapem Haartsenem v devadesátých letech a vyvíjen dalšími lidmi zmíněné společnosti a čtyřmi jinými firmami. Podle Haartsena již v minulosti jiní neúspěšně zkoušeli o podání žaloby za poškození patentu na určitou část Bluetooth. Nokia zatím žalobu nechtěla komentovat a Samsung s Panasonicem se do konce psaní tohoto článku nevyjádřily.

Žaloba se vztahuje na Bluetooth zařízení prodaná nebo používaná v USA, což znamená, že rozsudek postihne 15-20 procent celosvětových tržeb s mobilními telefony, které technologii obsahují

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama