ochrana-hd-dvd-a-blu-ray-obejita
Novinka Ochrana HD DVD a Blu-ray obejita

Ochrana HD DVD a Blu-ray obejita

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 12. 2006 00:00 29

Uživatel diskuzního fóra Doom9.org tvrdí, že prolomil AACS, ochranný mechanizmus, který používají oba formáty modrolaserových disků.

Reklama

Toto je příběh hackera vystupujícího pod přezdívkou muslix64. Zakoupil si HD DVD mechaniku k Xboxu 360 a poté film na HD DVD, jaké však bylo jeho překvapení, když chráněný film nešel přehrát na jeho PC. Zde však nebyl konec, nýbrž začátek. muslix64 naprogramoval v Javě prográmek jménem BackupHDDVD, který zašifrované filmy rozkóduje. Stačilo mu pouhých 8 dní a "neprůstřelné" AACS bylo na lopatkách.

V tomto threadu na Doom9 fóru naleznete odkaz na stažení programu z RapidShare a také na video na YouTube jakožto důkaz, že to opravdu funguje. K rozšifrování a následnému zazálohování image HD DVD média je potřeba tzv. title key. Ten je uložen v souboru TKDB.cfg, který lze za pomoci potřebného software dohledat v operační paměti počítače.

Ochrana HD DVD a Blu-ray obejita
i Zdroj: PCTuning.cz

BackupHDDVD funguje pouze s HD DVD disky, pokud ale nejde o fámu a AACS bylo skutečně prolomeno, je jen otázkou času, kdy se objeví alternativa pro filmy na discích Blu-ray, které používají stejný ochranný systém (muslix64 poskytuje k software i zdrojový kód, takže jeho případní pokračovatlé nemusí začínat od píky). RIAA, MPAA a podobné zločinecké organizace jistě nebudou mít z utilitky radost, zejména proto, že mnoho uživatelů bude software zneužívat a způsobí tak filmovým studiím nemalé škody. Podle amerického práva si uživatel může pořídit jednu kopii pro vlastní potřebu, nejsem si však jist, jestli jsou programy jako tento nebo DeCSS samy o sobě také legální.

Zdroj: HWUpgrade.com, forum.doom9.org

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama