10-nejvetsich-technologickych-propadaku-roku-2006
Novinka 10 největších technologických propadáků roku 2006

10 největších technologických propadáků roku 2006

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

11. 12. 2006 00:00 51

Server TGDaily pojal poohlédnutí za téměř uplynulým rokem poněkud netradičně - sestavil žebříček deseti největších zklamání ve světě informačních a multimediálních technologií.

Reklama

Nebudeme se dlouho zdržovat a začneme hned od posledního místa...

10.: Apple iPod
Určitě se divíte, že do hitparády se probojoval veleúspěšný hudební přehrávač iPod. Důvod je jednoduchý - přestože název iPod stále budí respekt, dnešní trh mp3 přehrávačů je velmi zahlcen a iPod ve srovnání s konkurencí nenabízí o tolik navíc. Jinými slovy, Apple usíná na vavřínech a příští rok by se ve svém vlastním zájmu mělo vytasit s něčím opravdu zajímavým (nejlépe s WiFi/Bluetoothem a dotykovou obrazovkou).

9.: Microsoft Internet Explorer 7
Ačkoliv měl Microsoft na vývoj nové verze Internet Exploreru 5 let, "sedmička" není takovou revolucí, jak bychom si představovali. Microsoft de facto jen srovnal krok se svým největším soupeřem Mozillou. Pokud ale budeme na osmou verzi čekat opět takto dlouho, monopol Microsoftu v oblasti browserů bude postupně utíkat ke konkurenci - na internetu se již objevila betaverze Firefoxu 3.0, nemluvě o Opeře, jejíž počet extra funkcí a serepetiček bude obzvlášť těžké překonat.

8.: HDTV
Pojem HDTV všichni známe, ale prakticky nikdo neví, co přesně to znamená. HDTV existuje v několika variantách podle rozlišení (480p, 720p, 1080i a 1080p jsou jen ty nejznámější), navíc se do toho motají další zkratky jako HDMI a HDCP (copak to, ale v budoucnu přibyde ještě UDI a DisplayPort) a máme na výběr LCD nebo plazmu. Pro obyčejného zákazníka, který nesleduje nejnovější trendy ve spotřební elektronice, to musí být úplná džungle.

7.: Intel ViiV a AMD Live!
Intel a AMD se svými multimediálními platformami slibovali revoluci v domácí zábavě. Žádná taková se nekonala a tak je certifikace pro ViiV jen dalším bezcenným štítkem na krabici hardware a počítač s nálepkou ViiV/Live! se od obyčejného PC liší jen Windows XP MCE, v lepším případě nějakou odpovídající skříní. Zkrátka marketing...

6.: WiFi 802.11n
Nejde ani tak o specifikaci IEEE802.11n, na kterou by si zde redaktor TGDaily stěžoval. Taková norma totiž (zatím) neexistuje, což už je věc horší. Na trhu jsou v současné době tzv. draft-n produkty, které však nepřinášejí tolik výkonu (přenosové rychlosti a dosahu) navíc oproti standardu 802.11g, jak je psáno na krabici. Naopak, draft-n ruší ostatní WiFi sítě a navíc není zajištěna jejich vzájemná kompatibilita ani kompatibilita s konečnou verzí standardu 802.11n.

5.: Microsoft Zune
Microsoft mohl do vývoje Zune vložit opravdu nemalé finanční prostředky (což by si jiné společnosti dovolit nemohly) a tak se očekávalo, že přehrávač bude první skutečnou konkurencí iPodu. Jenže Zune má k dokonalosti hodně daleko a hlavní tahák v podobě WiFi Microsoft (nejspíše na nátlak RIAA nebo jiné mafie) pohřbil tím, že s jedním uživatelem je možno sdílet maximálně 3 písničky.

4.: Širokopásmový internet
V této části sice autor mluví o Spojených státech a stěžuje si, že v některých evropských zemích je vysokorychlostní internet za daleko výhodnější ceny. Česká republika mezi tyto země zdaleka nepatří - upřímně si myslím, že panu redaktorovi by sklapla čelist, kdyby viděl, jak to vypadá u nás. A tak i my si můžeme postesknout nad vysokými cenami ADSL připojení, případě omezenou dostupností výhodnějších WiFi sítí.

3.: Digital Rights Management (DRM)
Asi netřeba připomínat, že DRM nepřináší nic dobrého, naopak znepříjemňuje život poctivým zákazníkům. Všechny ochrany ve filmech a hudebních souborech nejsou ničím oproti StarForce. Tento "ochranný mechanismus" splňující definici viru a skandál kolem něj nasadil DRM korunu a bronzová příčka je tedy plně oprávněná.

2.: UMPC
O Ultra Mobile PC se kdysi hodně mluvilo, reklamní kampaň Microsoftu na jeho Origami (stačí použít funkci Hledat) mi připomněla velkolepou kampaň na bulvární deník Super. Z velkých slibů byl nakonec o něco kompaktnější Tablet PC se slabým hardware a příliš vysokou cenou a UMPC jednoduše neudělalo díru do světa. Mimochodem, kam se poděl deník Super?

Fanfáru pro vítěze, prosím!
1.: Sony
Rok 2006 pro Sony opravdu nebyl vydařený. Blu-ray přehrávače měly zpoždění. PSP bylo v prodejnosti poraženo Nintendem DS asi o 30%. Všichni si určitě vzpomeneme na svolávání notebookových baterií, jejichž celkový počet se přiblížil 10 milionům. A konečně Playstation 3 nejen že byl odložen, ale při vydání bylo nakonec dostupná slabá čtvrtina konzolí, než co Sony původně slibovalo. Nezbývá než popřát Sony hodně štěstí do dalšího roku...

Tolik tedy k žebříčku největších zklamání roku 2006, jak je vidí redaktor serveru TGDaily. Když tak přemýšlím, co z oblasti hardware v hitparádě ještě chybí, napadá mě pouze platforma AMD Quad FX. Máte-li další nominace, budu rád, když se o ně podělíte v diskuzi.

Doplněno: Dodatečně jmenuji za největší propadák uplynulého roku fyzikální akcelerátor Ageia PhysX. PhysX je totiž takový propadák, že jsem si na něj ani nevzpomněl a Viliam Vida mi ho v diskuzi musel připomenout.

Zdroj: TGDaily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama