intel-a-tsmc-se-pripravuji-na-32nm-proces
Novinka Intel a TSMC se připravují na 32nm proces

Intel a TSMC se připravují na 32nm proces

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

7. 12. 2006 00:00 1

Přechod na 45nm výrobní technologii sice započne až příští rok, výrobci polovodičových čipů už ale přemýšlí o další metě - 32nm.

Reklama

Na konferenci 'International Technology Roadmap for Semiconductors' (ITRS), která se konala v tchajwanském městě Hsinchu, se mluvilo o výrobních postupech budoucnosti. Pokud nepočítáme mezikroky (110nm, 80nm), po 45nm postupu je na ráně 32nm technologie.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), největší nezávislá výrobna křemíkových čipů, plánuje zahájit komerční 45nm výrobu ve třetí čtvrtině příštího roku, již nyní ale provádí testy s wafery vyrobenými 32nm postupem.

Paolo A. Gargini, director of technology Intelu, k tomuto tématu prozradil jen toliko, že vývoj nové technologie jde Intelu hladce. Mnohokrát za poslední dobu se objevily obavy, jak dlouho bude ještě platit Moorův zákon, podle Garginiho bude však staré pravidlo platit ještě dobrých 10-15 let. Na pověstné lámání chleba dojde až s 22nm a menšími procesy.

Ohledně 32nm procesu výrobci uvažují o zavedení nových technologií výroby, konkrétně EUV (extreme ultra-violet) immersion lithography (ponořovací litografie) a "double-exposure 193i immersion lithography". Co se týká zmíněného 22nm procesu, toho se podle DigiTimes dočkáme nejdříve v roce 2015.

Nižší ceny polovodičových čipů se dá dosáhnout také jinou cestou, než zmenšováním samotného čipu - zvětšováním waferu. Není tedy divu, že na ITRS přišel na přetřes také přechod na výrobu na 450mm waferech. Na 300mm wafery se začlo přecházet v roce 2002 a v současné době se na nich vyrobí asi 20% celkové produkce čipů, takže 450mm továrny se podle odhadů rozjedou nejdříve v roce 2012.

Zdroj: DigiTimes 1 | 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama