podrobnosti-o-barcelone
Novinka Podrobnosti o Barceloně

Podrobnosti o Barceloně

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 12. 2006 00:00 2

Bystří čtenáři jistě už pochopili, že dnes si nebudeme povídat o katalánské metropoli, nýbrž o chystaném čtyřjádru od AMD.

Reklama

Server HKEPC přinesl některé nové informace týkající se čtyřjádrových Opteronů s jádrem Barcelona. Roadmapa quad-core Opteronů sérií 1000, 2000 i 8000 (čili pro jedno-, dvou- a čtyř- nebo osmiprocesorové systémy) by měla vypadat asi takto:

Podrobnosti o Barceloně
i Zdroj: PCTuning.cz

Společným znakem je 512kB L2 cache pro každé jádro a 2MB L3 cache sdílené mezi všemi jádry k tomu. Podle TDP se procesory dělí do tří kategorií - vyšší třída nese přídomek 'SE', úsporné modely jsou klasicky 'HE'. Třídu 'SE' s Thermal Design Power 120W budou tvořit verze s takty 2,4 a 2,5GHz. Nenechte se ale mýlit, zde se jedná o novější architekturu K8L, takže oproti dnešním procesorům AMD bude výkon při stejné frekvenci vyšší.

Všimněte si, že zatímco verze pro jednoprocesorové systémy používají Socket AM2+ a HyperTransport 3.0, u modelů pro víceprocesorové sestavy je uveden Socket F (1207), který HT3.0 nepodporuje. Nemusím snad připomínat, že výhoda rychlejší sběrnice se nejpravděpodobněji projeví právě u víceprocesorových sestav. Podle starších roadmap se ve druhé polovině roku 2007 objeví Socket F+ (1207+), který přinese právě podporu nového HyperTransportu. Bude však Barcelona HT3.0 zvládat také? Řekl bych, že ano - ale nic není jednoznačné.

Zdroj: The Inquirer, HKEPC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama