tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 12. 2006 00:00 12

Další týden je za námi a proto je tu další přehled nejzajímavějších článků, recenzí a srovnání ze zahraničních serverů.

Reklama

Nejprve se podíváme na tři Radeony X1650XT. Server HEXUS.net testoval provedení od firmy ASUS a kartě byl vytýkán až příliš hlučný chladič. Proč to zmiňuji? Protože další na řadě je Radeon X1650XT od HISu ve verzi IceQ Turbo, tedy se starým dobrým Silencerem a zvýšenými takty na 630/1460MHz. Jeho test naleznete na serveru LegionHardware. A konečně, MSI vybavilo tuto kartu pasivním chlazením s heatpipes, které odvádí teplo do radiátoru na zadní straně karty (viz obrázek níže). Na zoubek této kartě se podíval server HardwareZone.

A ještě jeden Radeon od HIS: X1950Pro osazený vlastním chladičem IceQ3. Recenzoval jej server Bjorn3D.

Server X-bit labs testoval GeForce 7950GT, karta vyšší střední třídy od nVidie mířená kamsi mezi Radeony X1950Pro a X1900XT.

Server bit-tech.net si připravil článek na téma DirectX 10 (přesněji Direct3D 10) - dozvíte se, v čem se DX10 liší od starších verzí, k čemu je vlastně ten geometry shader a spoustu dalších věcí o novém grafickém API.

Opustíme grafické karty a přejdeme k procesorům. Tyto povětšinou klidné vody po čase zčeřilo AMD, když oficiálně vydalo platformu Quad FX (dříve známá jako 4x4 nebo 'QuadFather'). Novinku si nenechaly ujít servery X-bit labs, Anandtech, Tom's Hardware Guide a FiringSquad.

Nyní zde máme tři základní desky pro platformu Intel. Low-end reprezentuje Gigabyte GA-945PL-S3 s postarším čipsetem Intel 945PL, jejíž test najdete na serveru PCStats. Přestože na desku lze osadit procesor Core 2 Duo, FSB poběží jen na 200MHz, na standardních 266MHz se nedostanete ani přetaktováním.
Střední třídu zastupuje ASUS P5B-E, testovaný na serveru Bjorn3D. Deska používá čipset Intel P965 revize C2, který umožňuje nastavovat napětí na severním a jižním můstku a pamětím může dodat až 2,4 voltů.
A nakonec ASUS P5W64 WS Professional s čipsetem Intel 975X, která stojí trochu stranou našeho rozdělení, je určena pro uživatele, kteří využijí 4 PCI Express sloty pro 8 výstupů na monitor, případně pro několik diskových řadičů pro RAID pole. Test tohoto motherboardu naleznete na serveru Motherboards.org.

Z chladičů jsem tentokrát vybral pouze jeden test, a to test chladiče pro grafické karty MACS MA-8200 TEC ze serveru Guru3D. Pod jeho dvěma velkými větráky se skrývá Peltierův článek - tímto je MA-8200 TEC unikátem. Že jste jej už někde viděli? Ano, mírně upravenou verzi používá GeCube na své Radeony X1950Pro z edice 'Champion'.

A rozloučíme se jedním citátem. Každý dobře ví, k čemu slouží velké pevné disky, málokdo má však odvahu říci to nahlas. Bill Watkins, generální ředitel Seagate, nejenže je v tomto oboru nanejvýš povolanou osobou, on tu odvahu má. Jeho výrok, který padl v rozhovoru pro CNN Money, snad není třeba překládat:
"We're building a product that helps people buy more crap - and watch porn."

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama