marvell-uvedl-mobilni-procesory-xscale-rady-pxa3x0
Novinka Marvell uvedl "mobilní" procesory XScale řady PXA3x0

Marvell uvedl "mobilní" procesory XScale řady PXA3x0

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

30. 11. 2006 00:00

Marvell dnes představil novou generaci procesorů XScale, které se používají do PDA, smartphones a podobných zařízení.

Reklama

V létě jste se na našem serveru mohli dočíst, že Intel prodal divizi procesorů XScale firmě Marvell. V té době byla ve vývoji nová generace XScale, kódově označená Monahans. Někteří měli o osudu tohoto procesoru obavy, ale Marvell ve vývoji svědomitě pokračoval a dnes nové procesory, vyráběné 90nm procesem, oficiálně představil.

Marvell uvedl "mobilní" procesory XScale řady PXA3x0
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšší model nese označení XScale PXA320 (Monahans-P). Prototyp tohoto procesoru byl předveden již dříve a běžel na 1,2GHz, finální verze má strop stanoven na 806MHz. Má 256kB L2 cache, 768kB frame buffer a 32bitové rozhraní pro paměť DDR2. Pomalejší varianty se jmenují XScale PXA310 (Monahans-LV) a XScale PXA300 (Monahans-L). Obě z nich mají maximální takt stanoven na 624MHz, tedy stejně jako předchozí generace XScale, jsou však úspornější. Frame buffer je velký pouze 256kB a paměťová sběrnice jen 16bitová.

Společná pro všechny verze je technologie Intel VideoMax, která umožňuje procesorům dekódovat H.264 video s 30 FPS v rozlišení D1 (576p nebo 480p). Technologie Intel MusicMax zajišťuje přehrávání hudby a starý známý SpeedStep se stará o to, aby zařízení vydrželo hrát až 30 hodin. XScale řady PXA3x0 mohou být použity i do digitálních fotoaparátů - díky další intelovské technologii jménem Enhanced Quick Capture zvládají například stabilizaci obrazu. PXA320 a PXA310 podporují rozlišení až 5Mpix, PXA300 pouze 2MPix. Nakonec se sluší říci, že jádro je stavěno pro instrukční sadu ARM5TE, která sice není nejnovější, ale zajistí dobrou kompatibilitu se staršími aplikacemi.

Zařízení používající novou generaci XScale se na trhu objeví v první polovině příštího roku.

Zdroj: Marvell

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama