nasilne-videohry-ovlivnuji-mozek
Novinka Násilné videohry ovlivňují mozek

Násilné videohry ovlivňují mozek

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

29. 11. 2006 00:00 28

V úterý zveřejněná studie dokazuje, že násilné videohry mají poznatelně jiný efekt na mozek teenagerů, než nenásilné.

Reklama

Zvýšená aktivita byla zaznamenána v oblasti mozku, která ovládá emoce, zatímco snížená aktivita se objevila v oblasti, která má na starosti sebeovládání, soustředění a koncentraci.

Tyto objevy spolu s nástupem nové generace konzolí určitě znovu rozvíří debaty kolem vlivu herního průmyslu.

Pro potřeby studie nechala Severoamerická Radiologická Společnost (Radiological Society of North America, RSNA) 44 teenagerů hrát násilné a nenásilné hry po dobu 30 minut. Jako násilná hra byla vybrána Medal of Honor: Frontline a nenásilná byla Need for Speed: Underground.

Po 30 minutách hraní her byli teenageři testování a současně bylo prováděno vyšetření pomocí magnetické resonance. Přesnost se u obou skupin nelišila a stejně tak i rychlost reakcí, ale patné byly změny v mozkové funkci.

Násilné videohry ovlivňují mozek
i Zdroj: PCTuning.cz

„V průběhu testů koncentrace a emocionálních reakcí vykazovali teenageři hrající násilné hry zjevné rozdíly v mozkové aktivitě,“ řekl autor studie, Dr. Vincent Matthews, profesor radiologie z Univerzity medicíny v americkém státě Indiana.

U jedinců hrajících násilné hry byla patrná tzv. fight-or-flight reakce, která ovlivňuje chování ve stresu. Původně se jedná o reakci, která řídí chování zvířat a spočívá v rozhodování, zda má zvíře v určité situaci bojovat nebo utéct. Tuto reakci bylo možno pozorovat pouze krátkodobě a je třeba dalšího výzkumu, který objasní, zda se může jednat i o dlouhodobější efekt.

„Bude zapotřebí dalšího výzkumu, který přesně zmapuje rozdíly v mozkové aktivitě obou skupin teenageru, ale již teď je ze studie patrné, že určité rozdíly zde existují,“ řekl Dr. Matthews.

Zdroj: BetaNews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama