stripky-o-altairu-fx
Novinka Střípky o Altairu FX

Střípky o Altairu FX

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 11. 2006 00:00

The Inquirer přinesl nové informace o Altairu FX - chystaném čtyřjádrovém procesoru od AMD.

Reklama

Ve třetí čtvrtině roku 2007 uvede AMD procesory K8L a mezi nimi čtyřjádrový procesor do Socketu F+ určený pro platformu 4x4. Ve starších roadmapách ze serveru DailyTech se o tomto jádře mluvilo pod kódovým označením Agena FX, The Inquirer jej nazývá Altair FX, leč podle všeho jde o jeden a ten samý procesor.

Střípky o Altairu FX
i Zdroj: PCTuning.cz

The Inquirer píše, že Altair FX poběží na 2,7-2,9GHz a bude disponovat sdílenou 2MB L3 cache. Nyní to, co odporuje starším zprávám: vyrovnávací paměť druhé úrovně (L2) bude 2MB sdílená pro dvě jádra (The Inquirer o ní hovoří jako o "dedicated cache"), tyto dvoumegové cache tedy budou v procesoru celkem dvě a celková velikost cache v procesoru bude činit dosud nevídaných 6MB, nepočítáme-li L1. To napovídá tomu, že s 65nm výrobním procesem bude Altair FX poměrně velký čip.

Jak už jsem říkal, Altair FX (Athlon 64 FX-76?) bude určen do Socketu F+ se 1207 piny, který bude oproti dnešnímu Socketu F podporovat HyperTransport 3.0. Doteď jsme předpokládali, že novější procesory budou bez problémů fungovat i ve starších deskách, se čtyřjádry to ovšem není tak jisté - The Inquirer uvádí, že základní desky platformy 4x4 pro quad-core procesory budou mít zesílené napájení a budou schopny dodat 120 ampérů procesoru plus 20A severnímu můstku. Dnešní desky umí procesoru dodat maximálně 95A a nikdo vám nepoví, zdali to bude pro Altair FX stačit.

Zdroj: The Inquirer 1 | 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama