nove-info-o-cipsetu-intel-g35
Novinka Nové info o čipsetu Intel G35

Nové info o čipsetu Intel G35

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 11. 2006 00:00 4

Nové zprávy původem ze serveru HKEPC říkají, že G35 alias Bearlake-G+ bude mít nativní HDMI výstup a oproti svým předchůdcům tak dozná jistých změn.

Reklama

Téměř vše potřebné pro HDMI, včetně HDCP klíče, bude přímo součástí severního můstku G35. Protože HDMI přenáší i audio, tato komponenta (typicky připojená přes jižní můstek) byla přesunuta na northbridge. Southbridge (ICH) ovšem o zvukový kodek nepřijde: přístup ke kodeku v northbridgi bude zajištěn speciální linkou.

Malý problém nastává s velikostí signálního napětí: G35 je schopen vydat pouze 1,2V, kdežto HDMI pracuje s 3,3V. Převod bude zajišťovat speciální "level shifter" čip. I s ním však bude G35 pro základní desky s HDMI výstupem levnějším řešením než současný G965.

Podporovaná rozlišení zahrnují 720p, 1080i a 1080p, takže G35 bude opravdu plnohodnotnou volbou pro domácí kino. ATi a nVidia budou moci Intelu konkurovat svými grafickými kartami, které nabídnou vyšší výkon ve 3D (otázkou je, kdo jej u HTPC potřebuje). Na současných grafických kartách (Radeon X1000, GeForce 7, dokonce i GeForce 8800) je ale HDCP neslučitelné s Dual-link DVI, takže chráněné HD filmy na next-gen médiích budou omezeny na rozlišení 720p. Dobrá zpráva je, že karty s dosud nevydaným čipem R600 od ATi (a snad i s ostatními čipy této generace) budou DL-DVI a HDCP podporovat.

Čtěte také: Co chystá Intel: roadmapa procesorů a čipsetů na rok 2007

Zdroj: DailyTech, The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama