nekolik-budoucich-socketu-od-amd
Novinka Několik budoucích Socketů od AMD

Několik budoucích Socketů od AMD

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

22. 11. 2006 00:00

Server The Inquirer přinesl stručné informace o budoucích procesorových paticích AMD. Na co se můžeme těšit po Socketech AM2+ a AM3?

Reklama

Potřebujete-li si osvěžit znalosti o Socketu AM2+ a prvních procesorech architektury K8L, zde je seznam zpráv věnovaných tomuto tématu:

Nyní tedy již k novým informacím. Jelikož budou dozajista zmatky kolem vzájemné kompatibility základních desek a procesorů se sockety AM2 a AM2+, The Inquirer tedy opakuje: Procesor do Socketu AM2 půjde osadit do desky se scAM2+ a naopak. V prvním případě však nezískáte nic navíc, v případě druhém (scAM2+ CPU v scAM2 desce) lehce ztratíte, konkrétně HyperTransport 3.0 a oddělené napájení pro procesor a jeho paměťový řadič, což prý eliminuje jeden významný problém K8 s dosahováním vysokých taktů.

Socket AM3 přinese oproti scAM2+ podporu pamětí DDR3. Poprvé se objevují také kódová jména procesorů: Shanghai a Budapest. Počet pinů zůstane stejný, s kompatibilitou to ale bude o něco složitější. Procesory do Socketu AM3 by měly jít osadit do motherboardů se sockety AM2+ a AM2 (přičemž zůstane nevyužita podpora DDR3 a ve druhém případě také HT 3.0 a oddělené napájení). Opačně to nejspíše nepůjde - pokud budou na desce DIMM sloty pouze pro DDR3 moduly, je to jasné, pokud bude deska "duální" (tedy s DDR2 i DDR3 sloty), bude záležet na ostatních okolnostech. Například takové dělení HT linek, které scAM3 možná bude používat, by starší procesory nezkously. V každém případě nová deska by pro starý procesor neznamenala žádné plus.

Poněkud vzdálenější budoucností je socket, který má zatím pouze krycí jméno Cerberus. Mluvíme o konci roku 2008, možná počátku 2009. Cerberus bude fyzicky úplně novou paticí, neboť odpovídající procesory budou mít integrovaný řadič PCI Express a na to je potřeba mnoho dalších pinů. Že by tedy u Cerberu neexistoval severní můstek a u jednoprocesorových sestav tudíž ani HyperTransport? No, raději se nebudu pouštět do příliš divokých spekulací. Ale tak mě napadá, jestli náhodou není nějaké pojítko mezi Cerberem a projektem Fusion?

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama