intel-uvadi-prvni-65nm-mlc-nor-flash-cip
Novinka Intel uvádí první 65nm MLC NOR Flash čip

Intel uvádí první 65nm MLC NOR Flash čip

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 11. 2006 00:00

Na Intel Developer's Foru v korejské metropoli Soulu Intel uvedl první NOR Flash čip s kapacitou 1Gbit vyráběný 65nm technologií.

Reklama

Nadpis zprávy může někomu přijít poněkud kryptický, tak si to rozeberme. MLC znamená "multi-level cell", tedy s vícevrstvou buňkou, NOR značí způsob, jakým jsou data v paměti uložena. Intel na soulském IDF oznámil, že již začal dodávat výrobcům takovéto Flash čipy s kapacitou 1Gbit (128MB).

Intel uvádí, že rychlost čtení je 133MHz (ať už to znamená cokoliv), rychlost zápisu 1MB/s a pracovní napětí 1,8V. Primárním určením těchto čipů jsou mobilní telefony s megapixelovým fotoaparátem a schopností záznamu videosekvencí. Jelikož jsou nové čipy pinově kompatibilní se svými 90nm předchůdci, pro výrobce mobilních telefonů je přechod na 65nm čipy bezbolestný. Jedním z odběratelů je například Sony Ericsson, jehož viceprezident Peter Carlsson si pochvaluje, že zpětná kompatibilita čipů zkrátí time-to-market (čas do uvedení na trh) nové generace telefonů.

Intel nazývá svou architekturu Flash čipů, kterou vyvíjí společně s STMicroelectronics, "StrataFlash Cellular Memory" nebo zkráceně M18. V příštím roce plánuje Intel zásobovat trh 65nm NOR Flash čipy s kapacitami 128, 256 a 512Mbit.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama