roadmapa-cipsetu-via-na-rok-2007
Novinka Roadmapa čipsetů VIA na rok 2007

Roadmapa čipsetů VIA na rok 2007

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 11. 2006 00:00 6

Server HKEPC odhalil plány tchajwanského výrobce čipsetů na příští rok - konkrétně dva nové čipsety pro platformu AMD.

Reklama

Nová roadmapa zmiňuje dva nové čipsety pro AMD, KT960 a KM960. Největšími změnami oproti osmistovkové řadě bude podpora HyperTransportu ve třetí verzi (což napovídá, že Kx960 budou primárně určeny pro Socket AM2+), vylepšené grafické jádro (u KM960) a také skutečnost, že půjde o jednočipová řešení (tedy northbrdïdge i southbridge v jednom čipu).

Zmínil jsem se o vylepšeném IGP. To ponese název Chrome9 HD a přestože bude podporovat stále jen Shader Model 2.0, díky unifikované architektuře bude moci provádět i vertexové operace. Přibyde také engine pro hardwarovou akceleraci videa ve formátech H.264,VC9 a MPEG2 ve vysokém rozlišení, HDMI výstup a podpora HDCP. Oproti svému předchůdci také Chrome9 HD poběží na vyšší frekvenci - 450MHz oproti 250MHz.

Dočkáme se také rozhraní SATA2 s rychlostí 3Gbit/s. Čtyři porty budou podporovat NCQ a také násobení portů, které umožňuje připojit na jeden konektor až 16 SATA zařízení. Další výbava čítá 10 USB portů, gigabitový Ethernet a High Definition Audio.

V příštím roce vyprší VIA licence na čipsety od Intelu (přesněji technologii FSB). Plány pro tuto platformu prý budou oznámeny, až bude dojednáno prodloužení licence.

Zdroj: Digit-Life

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama