bude-intel-spolupracovat-s-nvidii
Novinka Bude Intel spolupracovat s nVidií?

Bude Intel spolupracovat s nVidií?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 10. 2006 00:00 31

Nedávno se objevily spekulace, že Intel má zájem o koupi nVidie. Nikdo samozřejmě nikoho kupovat nebude, ale zdá se, že společnosti budou více spolupracovat. Intel zároveň nedávno koupil akcie v Imagination Technologies.

Reklama

Intel nikdy nebyl s nVidií příliš velký kamarád, nicméně vás možná překvapí, že výrobce procesorů drží v nVidii podíl 8-10%. Zprávy o tom, že chce Intel nVidii koupit, byly samozřejmě falešné, nicméně informovaní tchajwanští výrobci motherboardů tvrdí, že Intel a nVidia jeden druhému tak trochu vypomůžou v boji proti společnému nepříteli - 'DAAMIT'.

Co konkrétně toto může znamenat? Podle DigiTimes by nVidia omezila vývoj nebo alespoň reklamu čipsetů pro AMD (což je pro nVidii docela důležitý zdroj příjmů) a více by se soustředila na čipsety s integrovanou grafikou pro platformu Intel. Kromě toho, že takováto spolupráce by nebyla příliš výhodná pro nVidii, i pro Intel je to poněkud kontraproduktivní. Intel prodává platformy se svými čipsety a i zákazníci, kteří kupují hardware samostatně, povětšinou k procesoru Intel volí i intelovský čipset.

Řekněme si to na rovinu - Intel čipsety nVidie nepotřebuje. Nanejvýš ty s integrovanou grafikou, a to jenom dočasně. Jestli totiž Intel o něco vůbec nemá zájem, pak je to grafická divize nVidie. Nedávno Intel investoval 9,9 milionů dolarů do firmy Imagination Technologies, která vystupuje pod známějším jménem PowerVR. Právě PowerVR vypomůže Intelu s vývojem integrovaných grafických čipů a objevily se také spekulace, že Intel by rád vstoupil i na trh samostatných grafických karet.

Zdroj: DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama