stripky-od-amd-ati-rs690-rd600-a-r600
Novinka Střípky od AMD & ATi: RS690, RD600 a R600

Střípky od AMD & ATi: RS690, RD600 a R600

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 10. 2006 00:00 14

Aneb útržkovité informace, které samostatně na celou novinku nevydají, ale souvisejí spolu, takže se dají spojit. Jak jste asi poznali z nadpisu, zprávy se týkají čipsetů RS690 a RD600 a grafického čipu R600.

Reklama

Čipset s kódovým označením RS690 pro platformu AMD a s integrovanou grafikou, už je pravidelným čtenářům jistě povědomý. Zmínili jsme se o něm několikrát, naposledy v souvislosti s Radeonem Xpress 1250, což je mobilní verze tohoto čipsetu pro Intel, a s odpovědí AMD na Centrino. Čipset má být vydán v říjnu, přičemž základní desky jím osazené se objeví přibližně v prosinci.

Koncem října, nejpozději počátkem listopadu, bude také dokončeno převzetí kanadské ATi výrobcem procesorů AMD. Společnost, které The Inquirer sestavil z písmenek A, M, D, A, T a I nový název "DAAMIT" (pro tápající - "dammit" znamená něco jako "sakra"), sice zachová značku ATi pro grafické akcelerátory a také čipset RD600 bude pod vlajkou ATi, nicméně čipsety pro AMD se prý budou jmenovat AMD.

Tím se dostáváme k RD600. Server VR-Zone tvrdí, že dosud nevydaný high-endový severní můstek s podporou CrossFire může dosáhnout frekvence sběrnice 520MHz (2080MHz quad-pumped), což je téměř dvojnásobek tovární frekvence FSB u procesorů Intel Core 2 Duo. Ani nVidia prý nezůstává pozadu, její chystaný northbridge C55 údajně dosáhne taktu FSB 510MHz. Ovšem server VR-Zone je často zdrojem zcestných informací, takže bych tyto zprávy bral s mírnou rezervou.

Nové zprávy ohledně next-gen grafického čipu R600 říkají, že bude obsahovat 500-520 milionů tranzistorů, 64 unifikovaných shaderů a takt nad 700MHz. Vše je ale stále v rovině spekulací, a tak není vyloučeno, že R600 bude nakonec vypadat úplně jinak. Jediná věc, na kterou bych byl ochoten si vsadit, je 256bitové paměťové rozhraní.

Nakonec tu máme zprávu, že ATi brzy uvede nový způsob antialiasingu, i pro samostatné karty (ne pouze pro CrossFire). Řekl to Godfrey Cheng serveru FiringSquad. Bohužel už ale nevíme, kterých řad Radeonů se to bude týkat a o co přesně půjde. Rozbor možností v podání místního grafického guru no-Xe naleznete kde jinde než na našem fóru.

Zdroj: The Inquirer, VR-Zone, PC INpact
PCTuning fórum: R6x0 - technologie, spekulace..., ATi news

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama