softwarovy-pirat-dostal-87-mesicu-vezeni
Novinka Softwarový pirát dostal 87 měsíců vězení

Softwarový pirát dostal 87 měsíců vězení

Stančík Martin

Stančík Martin

11. 9. 2006 00:00 9

Američan Nathan Petersin, který si vyslechl "vinen" již v prosinci, před pár dny dostal trest odnětí svobody na více než sedm let - nejdelší trest pro softwarového piráta v USA, jaký byl kdy vydán.

Reklama

K tomu musí muž podle Software & Information Industry Association (SIIA) zaplatit ještě škodu 5.4 milionu dolarů (120.7 milionů Kč). Peterson, bývalý vlastník společnosti iBackups ilegálně kopíroval a prodával software. Podle vlády vlastnil jednu z největších webových stránek tohoto druhu ve Spojených státech. Američan byl usvědčen v prosinci za prodávání ilegálního softwaru v hodnotě více než 20 milionů dolarů, 5.4 milionů dolarů si prý vydělal. Ve svém prohlášení Peterson řekl, že obchody začal v roce 2003 a pokračoval dva roky, kdy mu FBI web, na kterém jste mohli pořídit levné ilegální kopie softwaru od firem jako Adobe, Microsoft, Macromedia a Symantec, zrušila.

"SIIA oceňuje práci zákonných orgánů," řekl Keith Kupferschmid z SIIA. "Tuto kauzu jsme zviditelnili proto, aby se zakročilo v této nelegální činnosti, která poškozuje naše členy." Peterson dostal nejdelší trest, jaký kdy za tento trestný čin padl, normálně piráti v USA dostávají tak 22 měsíců.

Zdroj: Computerworld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama