fvd-vypalovacky-a-zapisovatelna-media-na-obzoru
Novinka FVD: vypalovačky a zapisovatelná média na obzoru

FVD: vypalovačky a zapisovatelná média na obzoru

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

18. 8. 2006 00:00 1

Tchajwanští výrobci vyvíjí FVD vypalovačky pro PC a zapisovatelná média FVD-R. Původně byl tento formát určen pouze pro východoasijský trh, ale možná se nakonec rozšíří i do zbytku světa.

Reklama

Formát FVD (Forward Versatile Disc) je výsledkem společného úsilí sdružení AOSRA (Advanced Optical Storage Research Alliance) a ITRI (Industrial Technology Research Institute). FVD se měl stát levnější alternativou k HD DVD a Blu-ray diskům; narozdíl od nich totiž používá červený laser stejné vlnové délky, jako klasická DVD, zúžením stopy se však dosáhlo kapacity 5,4GB na vrstvu. FVD ale může mít až tři vrstvy, čímž může konkurovat alespoň jednovrstvým HD DVD.

Dosud se stolní FVD přehrávače a rekordéry (určené pro filmy) prodávaly pouze v Číně a na Tchajwanu. Server DigiTimes píše, že výrobci optických mechanik a výrobci médií z Tchajwanu a Číny pracují na vypalovačkách pro PC a zapisovatelných médiích FVD-R.

Teoreticky by bylo možné rozjet výrobu už nyní. Situaci ale komplikuje Philips, který se snaží donutit výrobce k přijetí licenčního schématu "Veeza". Philips za své patenty na technologie CD-R disků požaduje příliš vysoké licenční poplatky a výrobci "Veezu" bojkotují, do rozřešení se ale zdráhají pouštět se do výroby FVD.

DigiTimes dodává, že úspěch formátu FVD bude záležet na tom, jestli jej převezmou i mezinárodní výrobci počítačů. V takovém případě by se mechaniky a média mohly dostat i do našich končin. Konkurovat starým dobrým DVD, když DVD±RW vypalovačku má už dnes kdekdo, bude ale docela těžké.

Zdroj: Digit-Life

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama