shuttle-vyviji-pocitac-pro-auta
Novinka Shuttle vyvíjí počítač pro auta

Shuttle vyvíjí počítač pro auta

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

18. 8. 2006 00:00 10

Shuttle Computer, známý výrobce SFF (small form factor) počítačů, hodlá investovat 2 miliony dolarů do vývoje PC pro auta.

Reklama

Na taipeiské výstavě CarTronics, jejíž hlavním zaměřením je elektronika v autech, představuje Shuttle počítač XPC SN21G5 zabudovaný do Mercedesu třídy S.

Takové PC v autě může sloužit k mnoha účelům - kromě satelitní navigace například komunikace přes Skype, MSN a podobný software. Připojení k internetu zajistí 3G GSM modem, v budoucnu pak technologie WiMAX.

Kdo čekal, že srdcem počítače bude nějaký úsporný procesor VIA, toho musím zklamat - vystavený prototyp je založen na procesoru AMD Athlon 64 3700+ a má k dispozici celých 1GB operační paměti. K čemu může někdo v autě potřebovat vyšší výpočetní výkon, než má mnoho z nás na pracovním stole, je pro mne záhadou. Samozřejmostí je také speciální zdroj na stejnosměrných 12 voltů.

Počítač používá operační systém Windows XP s SP2 a je na něm nainstalován software pro ovládání PC hlasem. Finální verze budou používat ještě nevydaný systém Windows Vista.

Shuttle vyvíjí počítač pro auta
i Zdroj: PCTuning.cz

V autě jsou celkem 3 LCD displeje: jeden na středovém panelu vepředu a dva pro pasažéry na zadních sedadlech. Klávesnice jsou dvě, jedna u řidiče a jedna u spolujezdce. No nevím nevím, pro psaní to asi nebude úplně ideální.
Audiosystém se skládá z třinácti reproduktorů a dvou subwooferů, v autě jsou nainstalovány také čtyři mikrofony a čtyři webkamery.

Díky USB portům lze přidat i další zařízení, jako například tiskárnu, která může být umístěna v kufru auta.

Shuttle chce počítače do auta nabídnout tchajwanským dealerům aut už koncem letošního roku, později chce oslovit i samotné výrobce a rozšířit pole působnosti i do zámoří. Shuttle si uvědomuje, že auto s počítačem bude působit jako magnet na zloděje a tak při vývoji spolupracuje s tchajwanskou firmou Alsolox, která se zabývá zabezpečením vozidel.

Zdroj: DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama