tsmc-brzy-nabidne-65nm-proces
Novinka TSMC brzy nabídne 65nm proces

TSMC brzy nabídne 65nm proces

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

25. 7. 2006 00:00 9

The Inquirer, odvolávající se na zdroj z ATi, tvrdí, že TSMC je připraveno vyrábět první čipy novou 65nm technologií.

Reklama

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, jak se společnost jmenuje celým jménem, již může vyrábět 65nm postupem. Že se TSMC chystá na zavedení nové technologie, jsme psali již koncem dubna.

80nm proces byl opožděn a tak většinu zakázek od ATi a nVidie dostala konkurenční výrobna UMC. TSMC není schopno 80nm procesem vyrábět složitější čipy (jako například ATi RV570 a nVidia G80) a podobně je na tom zatím i 65nm technologie. Ještě nevydaný čipset RD600 od ATi, který bude u TSMC vyráběn 90nm technologií, však není příliš komplexní a tak by se mohl dočkat die-shrinku využívající nový výrobní proces.

V souvislosti s tím mohu zmínit, že Intel neprodlouží ATi licenci na FSB, takže přibližně za rok už ATi, tedy vlastně AMD, nebude moci vyrábět čipsety pro Intel. Kdo by to byl čekal?

Zpět ale k TSMC a jejím pro nás nejzajímavějším zákazníkům, ATi a nVidii. Grafické čipy vyráběné 65nm procesem se mají objevit příští rok, takže doufejme, že do té doby výrobna technologii řádně vyladí, abychom na 65nm čipy nečekali tak dlouho jako na 80nm.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama