zune-bude-mit-uspech
Novinka Zune - bude mít úspěch?

Zune - bude mít úspěch?

Stančík Martin

Stančík Martin

24. 7. 2006 00:00 5

MP3 přehrávač Zune od Microsoftu lidem umožní sdílet a stahovat hudbu pomocí wi-fi - to ale není vše. Bude mít přístroj šanci? A neublíží softwaroý gigant svým partnerům?

Reklama

První přehrávač z rodiny Zune se objeví v říjnu a další budou následovat během příštího roku. Experti mají na nástup nového přehrávače rozdílné názory.

Zune je označení pro celou řadu přehrávačů, software na nich běžící a službu pro stahování hudby, filmů a dalšího obsahu. Microsoft uvedl, že během zahájení provozu budou uživatelé pomocí služby stahovat jen muziku.

Zune - bude mít úspěch?
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky nekompatibilitě ochranných systémů je však nepravděpodobné, že by lidé mohli na přehrávače nahrávat hudbu z iTunes, jež jsou jednou z nejpoužívanějších takových služeb. A softwarový gigant chce právě dominantní Apple, jež provozuje iTunes a prodává velmi oblíbené přehrávače iPod, z trůnu sesadit. Bude však Zune konkurovat přímo iPodu a ne přehrávačům od partnerů Microsftu?

"Určitě si ty zprávy neužívají," říká Nate Elliot z analytické firmy Jupiter Research. "Ironií je, že partneři Microsoftu právě nyní začínají dělat dobrou práci."

Zune - bude mít úspěch?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je prý však těžké určit, jaký bude Zune mít dopad, protože Microsoft poskytl příliš málo informací. Není například jasné, jestli bude Zune uzavřený systém, nebo bude spolupracovat s jinými hudebními a filmovými službami, u kterých je softwarový gigant partnerem. Společnost musí také objasnit, zda a jak budou zařízení spolupracovat se službou MSN Music a jak to bude s aliancí, již Microsoft na tomto poli uzavřel s MTV.

Podle amerického bloggera/analytika Oma Malika to však nejdřív nebude Apple, kdo pocítí nástup přehrávačů Zune, ale partneři Microsoftu. Podle jiného respektovaného analytika Roba Enderleho by Zune mohl mít velký úspěch jak u tvůrců filmů, tak hudby. Enderle říká, že Apple se více zaměřuje na zákazníky, ale pokud Zune uspěje u pár producentů, další se přidají.

"Pokud budou umělci nadšení všichni, budou mnohem silnější.než Steve Jobs," dodává Enderle.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama