seznamte-se-s-hlavnim-betatesterem-microsoftu
Novinka Seznamte se s hlavním betatesterem Microsoftu

Seznamte se s hlavním betatesterem Microsoftu

Stančík Martin

Stančík Martin

18. 7. 2006 00:00 2

Microsoft má desítky tisíc externích betatesterů, avšak málo se ví o tom, jak softwarový gigant testuje své nové produkty interně. Seznamte se s hlavním betatesterm Mirosoftu...

Reklama

Reportéři Nate Mook a Tim Conneally z webu Betanews se sešli s Ronem Markezichem, jenž v Microsoftu zastává pozici Chief Information Officer (CIO), člověkem, který je často označován za "hlavního betatestera Microsoftu". Mook a Conneally se nesnažili o nic jednoduššího, než nahlédnout pod pokličku testování softwaru, který každý den po celém světě používají miliony lidí.

Markezich je šéfem IT oddělení v Microsoftu, které poskytuje podporu více než 63 000 zaměstnancům softwarového gigantu po celé zemi. A co je možná důležitější, jeho tým hraje také hlavní roli při vytváření produktů tím, že tyto aktivně používá před jejich dokončením a upozorňuje na chyby a nedostatky.

Nalezení lidí pro betatesting produktů jako Windows Vista, je poměrně snadné. U firem a velkých korporací je to však něco jiného. Společnosti na těchto systémech silně závisí a každý výpadek způsobený nevyladěným softwarem by měl nedozírné následky.

Microsoft tak rozhodl, že jedinou cestou, jak vytvořit bezproblémový software, je testovat jej uvnitř společnosti. Toto rozhodnutí podle Markezicha padlo po té, co Microsoft vydal Exchange Server 2000 přesto, že s ním měl sám při testování problémy - výsledek: pro softwarový gigant něco jako noční můra, protože zákazníci se se stejnými chybami jako Microsoft setkali také a společnost musela ve spěchu chrlit aktualizace, jednu za druhou.

"Od tohoto dne jsme si řekli, že nebudeme společnostem dodávat produkty do té doby, než je sami interně náležitě otestujeme," říká Markezich. On a jeho tým však mají, narozdíl od normálního betatestera, znančý vliv na celý vývoj produktu a mohou zpozdit i datum jeho vydání, pokud nesplní očekávání. Například u Windows Vista byly podle Markezicha klíčovými věcmi BitLocker, vyhledávání uvnitř společností, ověřování (autentifikace) uživatele, ochrana sítě a spousta dalších, většinou byznysových funkcí.

Seznamte se s hlavním betatesterem Microsoftu
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý proces probíhá tak, že nejdříve (v alfa verzi) produkt testuje vývojářský tým, poté jsou pomocí interních reklam a kampaní pozváni betatesteři z Microsoftu. Může se tak stát, že postupem času využívá ještě nedokončený produkt mnoho zaměstnanců Microsoftu. Podle Markezicha při betatestování Service Packu 2 pro Windows XP byl tento nainstalován na více než 60 000 systémech a předpokládá se, že stejné to bude i u Windows Vista. Softwarový gigant měl 16 000 betatesterů pro Windows Vista Beta 2 a 25 000 pro Office 2007 Beta 2.

Tisíc zaměstnanců Microsoftu nyní používá další verzi Windows Mobile s kódovým jménem "Crossbow" a sedm tisíc jich využívá služeb Systems Management Server v4 (jenž byl přejmenován na System Center Configuration Manager 2007). Markezich však dodává, že ne vždy je komunikace tak snadná a zaměstnanci si na něm vylívají svou zlost.

"Měl jsem dělat prezentaci, a kvůli chybám v tom programu jsem ji nemohl dokončit!," dozvěděl se například Markezich od jednoho zaměstnance. "My jim však říkáme: Tím, že jste ten problém našli, jste společnosti prospěli mnohem více. Naši uživatelé se s ním totiž již nesetkají."

"Čekám na den, kdy začneme testovat Xboxy," ukončuje žertovně Markezich, "dosud jsme je však nedostali."

Zdroj: Betanews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama