zune-ipod-killer-od-microsoftu
Novinka Zune - "iPod killer" od Microsoftu

Zune - "iPod killer" od Microsoftu

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

13. 7. 2006 00:00 17

Už před nějakou dobou se objevily zprávy, že Microsoft pracuje na mp3 přehrávači, který bude konkurovat veleúspěšnému iPodu od Apple. Nyní už víme, jak vypadá, a dokonce jak se bude jmenovat.

Reklama

Specifikace přehrávače zatím nejsou známy, z prvních fotek lze říci maximálně to, že displej bude větší, než má iPod - úhlopříčka je odhadem 3 až 3,5 palce. Jak přesně bude fungovat hliníkové ovládací kolečko, si netroufám hádat.
Objevují se také spekulace, že přehrávač bude obsahovat bezdrátovou technologii (možná Bluetooth, možná nějakou upravenou verzi, se kterou budou jiné přístroje nekompatibilní - podobně jako u Nike+iPod Sport Kitu), takže uživatelé si budou moci vyměňovat hudbu bez nutnosti propojovat přístroje kabelem nebo nedejbože připojovat oba k počítači.

Najisto ale víme, že se přehrávač jmenuje...

...Zune! Vyvstává otázka - proč společnosti zahazují dobře znějící kódová označení a vymýšlejí obchodní jména, které všichni dlouho a těžce rozdýcháváme? Pokud se podíváme jenom k Microsoftu, v živé paměti jistě všichni máte Longhorn, ze kterého se stala Vista, koneckonců ani Whistler (původní kódovné označení Windows eXPerience) neznělo tak špatně. Dalším typickým příkladem je Nintendo Revolution, dnes již Wii. Já jsem vám vlastně ještě neprozradil, jak že se původně jmenoval Microsoftí přehrávač: bylo to Argo. Nevím jak vám, ale mně to zní o něco lépe než Zune...

Ačkoliv nejsem příznivcem iPodu, možná už začínám chápat jeho kouzlo. Microsoft se snažil, seč mohl, aby vytvořil přehrávač podobných "předností". Výsledkem jeho práce je plastová cihla (tedy, ne úplně, prý má vzadu být hliníkový kryt s vyrytým logem - kde jen jsme to viděli?) s nicneříkajícím designem a hloupě znějícím jménem, přesto na mě ale iPod alespoň vzhledově působí lepším dojmem. Zdali se Microsoft vzhlédl i ve spartánském "feature setu" iPodu (hlavně co se týče FM rádia a podporovaných formátů souborů), nevíme - doufejme že ne. Konekconců, titul "iPod killer" daly Zune média a jsem si jist, že kdyby šlo i jakoukoliv jinou firmu, takto nevýraznému přehrávači by se stěží dostalo takové pozornosti.

Stejně jako k iPodu se prodává spousta příslušenství, i Microsoft chce mít pro Zune podobné zázemí. Proto se obrátil na výrobce příslušenství pro iPod a nabídl jim nižší licenční poplatky, než nyní platí Applu. iPod se ale dnes dá připojit téměř ke všemu (například k bavoráku) a pochybuji o tom, že by se i tak proslulé firmě, jakou je Microsoft, podařilo se všudypřítomnosti iPodu byť jenom přiblížit...

Čtěte také: Microsoft prý vydá konkurenta iPodu o Vánocích

Zdroj: Engadget, DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama