nvidia-si-placne-s-umc
Novinka nVidia si plácne s UMC

nVidia si plácne s UMC

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

7. 7. 2006 00:00 7

ATi i nVidia chystají na podzim GPU vyráběná 80nm technologií. Zatímco ATi využívá služeb TSMC i UMC, nVidia se pravděpodobně spolehne pouze na druhou jmenovanou továrnu.

Reklama

Podle The Inquireru je uzavření obchodu mezi kalifornskou společností a tchajwanskou továrnou na spadnutí. nVidia chce 80nm technologií vyrábět low-endové čipy G72 a mainstreamové G73B1 (B1 značí navíc podporu HDMI rozhraní), později pak next-gen jádro G80. Podle starších informací měl být G80 vyráběn současně u TSMC i UMC. TSMC, která byla pro nVidii doposud výhradním výrobcem, ale nemá dostatek kapacity pro high-endové čipy. nVidia se tedy obrátí na UMC a zde si zřejmě nechá vyrábět i G72 a G73B1.

Konkurenční ATi vyrábí u obou továren 80nm čipy RV560 a RV570 a stejně tak by tomu mělo být s R600. Původně měly karty čipy RV560 a RV570 být vydány již dříve, nejspíše je ale zdržel ještě nepřipravený 80nm proces. Zatímco u minulé generace měla ATi s 90nm výrobou již nějaké zkušenosti (a nebyl to nedoladěný výrobní proces, nýbrž chyba v návrhu, která R520 zpozdila), relativně čerstvá 80nm výroba čipů nové generace bude pro ATi i nVidii riskantní krok.

Čtěte také: nVidia testuje G80

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama