bude-pro-core-2-duo-nedostatek-desek
Novinka Bude pro Core 2 Duo nedostatek desek?

Bude pro Core 2 Duo nedostatek desek?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 7. 2006 00:00 11

Vypadá to, že v době vydání nových procesorů Intel Core 2 Duo nebude výběr základních desek příliš pestrý. Čipsety ATi se objeví až později, zpoždění má i řada 965 od Intelu, a aby toho nebylo málo, i975X má prý problémy s RAIDem...

Reklama

Je docela pravděpodobné, že motherboardy s novou čipovou sadou x965 + ICH8 se do 27.7. do obchodů nedostanou, hlavně co se týče starého kontinentu. Doprava lodí z východní Asie do Evropy totiž zabere přibližně dva týdny.

Podle The Inquireru je problém v jižním můstku ICH8. Vzhledem k jeho "pokrokovosti" (IDE řadič byl úplně vypuštěn) by takovéto desky byly v současné době neprodejné. Optických mechanik se SATA rozhraním je totiž žalostně málo - na výběr jsou buď kvalitou průměrné Samsungy, nebo předražený Plextor. Intel prý spolupracuje s Marvellem na integraci diskového řadiče do southbridge. Problém je ale v tom, že přídavný řadič neumí nabootovat z CD a bez toho nelze nainstalovat operační systém. Řešení je jen otázkou času, toho ale Intel moc nemá.

The Inquirer tvrdí, že základní deska Intel D975XBX (i975X + ICH7) osazená procesorem Core 2 Duo má problémy s RAID 5 polem. Příznaky jsou neobvykle vysoké procento využití CPU a zpomalení diskového subsystému. Redaktoři magazínu zkoušeli RAID 5 na sestavách s procesory AMD a čipsety ATi a nVidie, kde se problémy neobjevily. Bohužel je ale nenapadlo vyzkoušet v D975XBX nějaký NetBurst-based procesor nebo naopak jinou desku se stejným čipsetem, takže jádro problému může být kdekoliv.

nVidia má podle všeho čipsety připravené. Pro některé ale může být zklamáním, že nForce řady 500 Intel Edition ve skutečnosti obsahuje starší northbridge s kódovým označením C19, který byl použit i u nForce 4 Intel Edition.

Doplněno: Problémy s RAID polem evidentně provázejí i serverové Xeony řady 5100 s jádrem Woodcrest - vypadá to tedy na vadu ve všech procesorech architektury Core. V testech, jimiž musí projít každý počítač, než je zakoupen do služeb amerických úřadů, sestavy s procesory Woodcrest naprosto selhaly. A přitom RAID řadiče nebyly intelovské southbridge, ale IBM ServeRAID. Více zde.

Zdroj: The Inquirer 1 | 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama