rusko-softwarove-piratstvi-na-vzestupu
Novinka Rusko: softwarové pirátství na vzestupu

Rusko: softwarové pirátství na vzestupu

Stančík Martin

Stančík Martin

3. 7. 2006 00:00 3

Když v Moskvě započala premiéra filmu Šifra mistra Leonarda, Konstantin Zemčenko, bojovník proti pirátství spolupracující s Motion Picture Association of America, začal odpočítávat.

Reklama

Zemčenkovi operativci monitorovali trhy a ulice hlavního města a čekali, až se objeví první pirátské kopie filmu. A jeho cíl? Alespoň deseti denní zpoždění od premiéry - na druhém největším trhu s pirátským softwarem, hned po Číně, kde Hollywood ročně ztrácí přes 300 milionů dolarů.

V tomto případě piráti vyhráli: tři dny po premiéře bylo na černém trhu za méně než šest dolarů dostupné DVD filmu (jenž stál přes sto milionů dolarů) ve špatné kvalitě, nahrané kamerou v kině. O dva dny později byla za stejnou cenu dostupná kvalitní verze s interaktivním menu v DVD formátu.


Konstantin Zemčenko (v pravo) drží v ruce pirátskou kopii filmu

Rusko tak například kvůli bariéře 1,8 miliardy dolarů ročně ze softwarového pirátství nemůže vstoupit do Světové obchodní organizace. Problémem také je, že organizace bojující proti pirátství někdy s piráty v této zemi ilegálně spolupracují.

Ve skladech jedné z organizací, jež s pirátstvím opravdu bojuje, se jménem RAPO, nyní nalezneme pirátská DVD v hodnotě 7 milionů dolarů. Zemčenko, jako šéf RAPO, tak musí mezi piráty být velmi neoblíbený. I přes tlak Washingtonu na razie se však počet linek, jež produkují média v posledních letech v Rusku zdvojnásobil. Licencovaných firem na výrobu disků je v Rusku 50 - s kapacitou 800 milionů disků ročně.

V boji proti pirátství nepomáhá ani zákon: pokud je například člověk chycen v kině s kamerou, kterou film natáčí, může říci, že je kopie jen pro jeho osobní užití a v ceně vstupenky. Jak je vidmo, I v Rusku bude boj proti pirátství ještě hodně dlouhý.

Čtětě také: Čína a její nekonečný boj proti pirátství

Zdroj: Yahoo

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama