ageia-reagovala-na-ati
Novinka Ageia reagovala na ATi

Ageia reagovala na ATi

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

9. 6. 2006 00:00 2

Jak jsme psali v úterý, ATi se nebála o svém způsobu výpočtů fyziky přes GPU říci, že je rychlejší než specializovaný procesor PhysX. Ageia se proti tomu samozřejmě ohradila...

Reklama

Michael Steele, viceprezident marketingu Ageiy, k porovnání výkonu GPU ATi a čipu PhysX řekl, že ATi zřejmě srovnává surový výkon v GFLOPs, který ale neodráží reálnou rychlost čipu ve fyzikálních výpočtech. Přirovnal to ke tvrzení, že čím více kol auto má, tím jede rychleji. Nicméně je rád, že si ATi uvědomuje důležitost fyziky ve hrách.
Dalším argumentem je, že grafické čipy jsou určené pro grafiku a ani vývojáři, ani hráči by přece nechtěli obětovat část jeho výkonu kvůli pochybné fyzice, pro kterou grafické čipy beztak nejsou určeny.

Teď si to rozeberme. Michael tak trochu zapomněl na to, že přínos PPU pro vizuální kvalitu je také docela diskutabilní, nemluvě o dopadu na framerate. Stojí za zmínku také to, že hra, která údajně pro běh vyžaduje fyzikální akcelerátor, funguje bez problémů i bez něj, s naprosto identickými efekty a se stejným FPS.
Problémem je i samotné hardware: PhysX karta nejen že produkuje další teplo a hluk, hlavně potřebuje PCI slot. Proč nebyla zvolena sběrnice PCIe x1, mi doposud uniká - PCI slotů na deskách je málo a při příštím upgradu motherboardu už by tam také nemusel být žádný. A komu by se chtělo dát $299 za kartu, kterou si za dva roky, možná i dříve, bude moci leda tak vystavit do vitrínky?

Ageia má nicméně oproti ATi, nVidii a Havoku náskok: hry s podporou PPU se už pomalu dostávají na trh a za několik měsíců už bude podpora PPU docela rozšířená, kdežto hry s enginem HavokFX podporující výpočty fyziky přes GPU se teprve nyní začínají vyvíjet. PhysX jistě ještě neukázal, čeho všeho je schopen, stále jsem ale vůči němu skeptický. A jsem docela zvědav, jestli se tento nápad prosadí.

Zdroj: FiringSquad

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama