computex-2006-gigabyte
Novinka Computex 2006: Gigabyte

Computex 2006: Gigabyte

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

6. 6. 2006 00:00

Gigabyte, známý výrobce základních desek a grafických karet, samozřejmě nechybí na Computexu. Udělejme si nyní imaginární výlet k jeho stánku.

Reklama

Gigabyte se chlubí tím, že neuvěřitelných 94% prodaných grafických karet této značky má pasivní chlazení. Na jeho stánku byly k vidění GeForce 6600GT s pasivním chlazením Silent-Pipe, GeForce 7600GT se Silent-Pipe II, a GeForce 7300GT s pasivním chlazením, které se nijak nejmenuje.

Zajímavější jsou ale základní desky. U high-endového podvozku pro Socket AM2, založeném na čipsetu nVidia nForce 590 SLI, se výrobce rozhodl jít taktéž cestou pasivního chlazení. nVidia se bohužel v tomto ohledu nepolepšila, takže její čipsety stále topí více než řešení od ostatních výrobců.

Sofistikované pasivní chlazení pomocí heatpipe je použito i u této základní desky pro procesory Intel Core 2 Duo, používající čipset P965. Přestože deska má 2 dlouhé PCIe sloty, ten oranžový je ve skutečnosti pouze PCIe x4. CrossFire ale na tomto čipsetu nepůjde tak jako tak - zkrátka není podporován. ATi tím zřejmě chce zvýšit prodeje svého vlastního čipsetu RD600.
Gigabyte myslel i na uživatele s IDE zařízeními, a tak vybavil desku přídavným řadičem, který poskytuje pátý a šestý SATA porty a IDE port.

Gigabyte také představilo SFF (small form factor) počítač založený na procesoru Core Duo. Na obrázku je jeho základní deska s čipsetem s integrovaným grafickým jádrem. Gigabyte A963, jak se počítač jmenuje, je vlastně notebook bez obrazovky - používá operační paměti SO-DIMM, 2,5" pevný disk a tenkou (slim) optickou mechaniku. Prodejní cena se bude pohybovat okolo $220.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama