svedove-vysetruji-internetove-utoky
Novinka Švédové vyšetřují internetové útoky

Švédové vyšetřují internetové útoky

Stančík Martin

Stančík Martin

5. 6. 2006 00:00 5

Švédská zpravodajská služba se chystá na vyšetřování útoků hackerů na vládní síť. Domnívají se, že to je pomsta za doačsné shozeníí pirátského serveru The Pirate Bay.

Reklama

Vládní stránky byly narušeny v brzkých nedělních hodinách. Stalo se to podobným způsobem, jakým byly napadeny stránky policie ve čtvrtek. Útok na policejní server byl uskutečněn den po tom, co policie zrušila The Pirate Bay, server, na kterém bylo možno mimojité pořídit pirátské kopie hudby, filmů a her.

Švédové vyšetřují internetové útoky
i Zdroj: PCTuning.cz

Švédští novináři tvrdí, že útoky na oba servery, které jsou v současnosti opět funkční, byly odpovědí na razii na The Pirate Bay. Ten už je v současnosti také opět funkční. Švédská bezpečnostní agentura varovala všech svých 31 pracovníků, policii, bezpečnostní složky, záchranáře a 21 důležitých osobností, aby se ubezpečili, že jejich stránky jsou zabezpečené proti útokům. Švédské noviny Aftonbladet píší, že se k útoku na vládní síť přiznala skupina známá jako World Wide Hackers.

Švédsko minulý rok zakázalo stahování filmů a hudebních nahrávek, na které se vztahují autorská práva, po tom, co toto bylo ostře kritizováno Hollywoodem. Zásah proti The Pirate Bay byl poslední z mnoha zásahů proti internetovému pirátství. Kritici říkají, že policejní síť je velmi špatně zabezpečená a útočníci se mohli bez problému dostat k důvěrným informacím. Za podporu proti The Piráte Bay v sobotu demonstrovalo několik stovek lidí.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama