roadmap-amd-nejdrive-revize-g-pak-k8l
Novinka Roadmap AMD: nejdříve revize G, pak K8L

Roadmap AMD: nejdříve revize G, pak K8L

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

24. 5. 2006 00:00 15

Původně se předpokládalo, že současně s přechodem na 65nm výrobu přejde AMD i na inovovanou architekturu K8L. Podle posledních informací tomu ale tak nebude a mezi dnešními procesory do Socketu AM2 a K8L bude ještě revize G.

Reklama

Dnes dostupné procesory pro Socket AM2 se označují jako K8 revize F a oproti revizi E (sc939) se liší pouze paměťovým řadičem. Revize G bude založena na stávající architektuře K8, bude ale vyráběna 65nm procesem, který by měl umožnit o něco vyšší frekvence a nižší spotřebu. Tentokrát to tedy bude AMD, kdo se bude honit za megahertzy, nicméně musíme uznat, že architektura K8 je dobře škálovatelná a bylo by škoda toho nevyužít.

Zdali AMD přechodem na pokročilejší výrobní technologii udrží krok s Intelem, který již započal svůj masivní útok novou architekturou Core, bude záležet na tom, jak se přechod na 65nm výrobu povede. Co si budeme povídat, poslední přechod ze 130nm na 90nm postup toho moc nového nepřinesl, co se týče dosažených taktů.

Prvními 65nm procesory od AMD budou Athlony 64 X2 založené na jádře Brisbane, což je die-shrink dnešního Windsoru. Začnou se v malém množství dodávat v prosinci tohoto roku. Jádro Sparta, 65nm verze Sempronů s jádrem Manila, se objeví o něco později. Zpět ale ke dvoujádrovým Athlonům. Server DailyTech hovoří pouze o těchto čtyřech variantách:

  • 4200+ (2,2GHz, 2x512kB L2 cache)
  • 4400+ (2,2GHz, 2x1MB L2 cache)
  • 4600+ (2,4GHz, 2x512kB L2 cache)
  • 4800+ (2,4GHz, 2x1MB L2 cache)

Nicméně se dá očekávat, že high-endová řada FX dostane nějaké nové zástupce a že model 5000+ také přejde na 65nm

Momentálně čerstvé novinky, mobilní Turiony s jádry Taylor a Keene do Socketu S1, budou nahrazeny 65nm čipy Tyler a Sherman. Dnešní procesory pro DTR notebooky se 65nm die-shrinku nedočkají - nahradí je EE (energy efficient) verze jader Brisbane a Sparta.

A kdy že přijde K8L, naděje AMD na spásu? Bude to až počátkem roku 2008, kdy bude vydán čtyřjádrový procesor Greyhound. Ten nahradí serverové quad-core CPU Deerhound, plánované na příští rok a založené na architektuře K8.

O K8L toho již bylo hodně napsáno a tak stačí jen v kostce připomenout jeho hlavní vylepšení: dvojnásobný počet FPU jednotek oproti K8, L3 cache, sběrnice HyperTransport ve třetí verzi, výpočet 128bitových SSE instrukcí v jednom taktu, podpora DDR2, DDR3 i FB-DIMM (Opterony) a mnoho dalšího.

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama