tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

20. 5. 2006 00:00 10

Týden opět uplynul jako voda a na zahraničních serverech věnujících se hardware se zase urodilo mnoho článečků, testů a recenzí. My vám jako každý víkend přinášíme výběr toho nejzajímavějšího.

Reklama

Mám ve zvyku začínat recenzemi grafických karet. Dnes však nečekejte žádné strhující souboje top-endu; mnozí z nás se s ohledem na finanční situaci porozhlédnou spíše po segmentu, kam spadají Radeon X1600XT a GeForce 7600GS.
Asus EAX1600XT Silent/TVD/256M/A, tak zní celý název karty, kterou testoval server PCStats. I přesto, že chlazení zajišťuje hliníkový pasivní chladič s heatpipes, se karta nechala přetaktovat z původních 587/1386MHz na 693/1530MHz. Přestože jde o recenzi této konkrétní karty, v grafech také naleznete výsledky 18 dalších karet.

GeForce 7600GS v provedení Galaxy, kterou testoval server Guru3D, je podobně jako GF7600GS Golden Sample od Gainwardu vlastně maskovanou verzí GT. Spíše než přetaktovaným GSkem je model od Galaxy podtaktovanou verzí GT - paměti GDDR3 běží na 1400MHz a jádro na 500MHz, k frekvencím GT nemá daleko. Přestože karta je osazena hliníkovým chladičem od Zalmanu (VF700-Al), dosažné přetaktování je pouze 548/1634MHz. Celkově je ale karta velmi dobrou volbou s výtečným poměrem výkon/cena a ocenění Editor's Choice si zasloužila právem.

Nemůžete se dočkat příchodu Conroe? Maximální výkon založený na Intelu vám může poskytnout Core Duo na desktopové desce AOpen i975a-YDG. Kombinaci této desky a procesoru Core Duo T2600 důkladně prověřili redaktoři serverů X-bit labs a bit-tech.net. Jádro Yonah po přetaktování na 2,6GHz drtí surovým výkonem i Athlon 64 FX-60 se stejným taktem, jeho strop ale leží ještě o dobrých 500MHz výše. Král je mrtev, ať žije král!

Už ani nevím, kdy naposledy se přehledu objevila recenze TV tuneru, jestli vůbec někdy. Server Anandtech se podíval na zoubek duálnímu tuneru z dílny nVidie. Cena je sice dvakrát vyšší než ta, za kterou pořídíte Theater 550 od ATi, nicméně DualTV umožní sledovat (či spíše nahrávat) dva kanály současně.

V současnosti největší pevný disk, Seagate Barracuda 7200.10 750GB, byl testován na Anandtechu. Nová Barracuda vyniká kromě kapacity i v rychlosti, která je podle programu HDTach oproti předchozímu největšímu modelu 7200.9 500GB vyšší o 29%.

Server TechGage připravil stručnou recenzi chladiče Evercool VC-RHC pro grafické karty. Preferujete-li chlazení vzduchem, VC-RHC se řadí k těm nejlepším chladičům na trhu. Dosažené teploty byly o pár stupňů nižší než u Accelera od Arctic Coolingu.

Základní princip fungování zdroje zná asi každý. Ale zajímaly vás někdy podrobnosti o práci tohoto zařízení? Čím vším projde elektřina, než je dodána vašemu hardwaru, se můžete dočíst na serveru HardwareSecrets.

U zdrojů ještě zůstaneme. Dnešní přehled uzavírá recenze speciálního typu zdroje pro "dokrmování" nenažraných grafických karet. Je jím FSP VGA Power a jemu věnovaný článek je k přečtení na serveru X-bit labs.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama