soudce-britsky-hacker-by-mel-byt-souzen-v-usa
Novinka Soudce: britský hacker by měl být souzen v USA

Soudce: britský hacker by měl být souzen v USA

Stančík Martin

Stančík Martin

10. 5. 2006 00:00 4

Britský soudce prohlásil, že by Gary McKinnon, jenž podle americké strany podnikl "největší průnik do vojenských systémů všech dob", měl být souzen ve Spojených státech.

Reklama

Soudce však uznal, že McKinnon při tomto činu nebyl motivován zlými úmysly, nýbrž zvědavostí. Konečné rozhodnutí, zda bude hacker vydán do USA, nyní leží na britském ministru vnitra. Rozsudek padl u londýnského soudu po třech letech.

"Probíhalo to podle (mých) očekávání a odvolám se," řekl McKinnon. "Samozřejmě jsme rozsudkem zklamáni. Chystáme odvolání u ministra a pokud i tam neuspějeme, obrátíme se na Nejvyšší soud," dodala Karen Todner, Garyho obhájkyně.

Soudce: britský hacker by měl být souzen v USA
i Zdroj: PCTuning.cz

McKinnon byl poprvé zadržen v roce 2002 za průnik do počítačových sítí americké armády, námořnictva, letectva a ministerstva obrany. Americká strana prohlásila, že hacker způsobil škody přesahující 700 000 dolarů. Například jeden útok vyřadil krátce po jedenáctém září některé obranné systémy, takže nebyly použitelné a jejich náprava trvala několik měsíců.

McKinnon přiznal, že průzkumem sítí strávil téměř dva roky, ale dodal, že pátral po utajených technologiích. V nedávném rozhovoru pro BBC řekl, že již byl blízko k vypátrání úžasných technologií, které by lidstvu pomohly, avšak americká vláda je nechce vypustit.

Soudce: britský hacker by měl být souzen v USA
i Zdroj: PCTuning.cz

"Nikdy jsem nechtěl narušit bezpečnost. Fakt, že jsem se někdy do systémů přihlašoval bez jakéhokoli hesla ukazuje, že nebyla žádná bezpečnostní opatření, která bych mohl porušit," řekl McKinnon. Pokud by byl v USA shledán vinným, mohl by dostat několika milionové pokuty a až desítky let vězení.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama