hackeri-kontroluji-47-milionu-pc
Novinka Hackeři kontrolují 47 milionů PC

Hackeři kontrolují 47 milionů PC

Stančík Martin

Stančík Martin

26. 4. 2006 00:00 8

Podle článku v USA Today počítačoví piráti k prosazování svých zájmů čím dál více používají sítě nic netušících uživatelů.

Reklama

Článek se zabývá zatčením tří mužů, kteří byli minulý rok zadrženi mimo jiné za vytvoření tzv. botnetů, tedy sítí s ovládnutými počítači nic netušících uživatelů. První muž, Jeanson James Ancheta přiznal svou vinu za nedovolené vniknutí do počítačů v lednu, druhý Farid Essebar je podezřelý z tvorby červa Zotob, který v létě způsobil značný rozruch a poslední Christopher Maxwell byl zadržen za propojení botnetu.


Schéma propojení botnetů

Experti nyní věří, že útočníci ovládají až sedm procent z celkového počtu počítačů na světě, což je asi 47 milionů strojů. Z těchto sítí je pak odesláno až sedmdesát procent nevyžádaných e-mailů (spamu).

I přesto, že se policie na tento zločin zaměřuje, botnety se v posledních třech letech značně rozšířily; útočníci z nich mohou totiž jednoduše podnikat útoky a jsou při tom v relativním bezpečí. V minulosti bylo objeveno i několik počítačů ve vládních agenturách, které byly do těchto sítí zapojeny.

Zdroj: Security Focus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama