bezpecnost-v-uplynulem-tydnu-zatykalo-se-i-v-cesku
Novinka Bezpečnost v uplynulém týdnu: zatýkalo se i v Česku

Bezpečnost v uplynulém týdnu: zatýkalo se i v Česku

Stančík Martin

Stančík Martin

15. 4. 2006 00:00

Událostí číslo jedna na poli bezpečnosti bylo bez pochyby vydání aktualizací pro Windows od společnosti Microsoft, o kterých jsme vás již několikrát informovali. Dále se v dnešním přehledu zmíníme o britském hackerovi, jemuž hrozí pobyt na Guantanámu, citlivých vojenských informacích dostupných na afgánském tržišti a v neposlední řadě také o Čechovi, který byl zadržen pro phishingové podvody.

Reklama

 V pondělí se objevila informace, že společnost Trend Micro s Microsoftem prodloužili smlouvu na ochranu e-mailových účtů na Hotmail. Tokijská společnost bude tyto maily chránit před viry, trojany, červy a dalšími nebezpečími. Šéf GoDaddy.com Bob Parsons také obvinil evropskou organizaci Eurid z "laxní administrace" nově přístupných domén. Podle Parsona to vedlo k podvodům při registracích.

Jak již bylo mnohokrát napsáno, softwarový gigant Microsoft v úterý vydal očekávané aktualizace na čtrnáct bezpečnostních chyb. Zajímavé informace o nich najdete také zde Web The Register dnes také informuje o vydání hackera podezřelého z krádeže stovek tisíc eur z Argentiny do Španělska; dostat může až čtyřicet let vězení.

SecurityFocus dnes přináší šokující zprávu o tom, jak pracovníci na amerických vojenských základnách v Afganistanu kradou nejen nože, hodinky a další cenné věci, ale také flashdisky s citlivými vojenskými informacemi - ty jsou pak dostupné na tamních tržištích.

Za nabourání do vládních sítí ve čtrnácti amerických státech by britský občan Gary McKinnon mohl skončit i v proti teroristickém táboře v zátoce Guantanámo, informují snad všechna zahraniční média. McKinnon by totiž nemusel být souzen pomocí federálních zákonů. Jak však kauza dopadne, si budeme ještě muset počkat...


Americká NSA také projevila zájem o bezpečný pevný disk, který vyrábí známá společnost Seagate. Podle webu vnunet.com by toto zařízení chtěla využít v boji s organizovaným zločinem. Disk by měl být dostupný v druhé polovině tohoto roku.

V pátek známá bezpečnostní společnost Kaspersky Lab oznámila, že hledá beta testery pro druhou generaci svého mobilního antiviru pro chytré telefony, který mimo jiné přináší možnosti karantény a blokování spamu.


Celkem nezáživný pracovní týden (na poli bezpečnosti) uzavírá zpráva serveru SecurityFocus, podle které byl v Praze zadržen muž, když si v bance chtěl vybrat desítky tisíc korun ukradených při phishingových útocích proti klientům Citibank. Podle Praguemonitor a firmy Sophos se jedná o prvního člověka zadrženého v ČR pro tento typ útoků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama