tydenni-prehled-recenzi-a-megatestu
Novinka Týdenní přehled recenzí a megatestů

Týdenní přehled recenzí a megatestů

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

15. 4. 2006 00:00 7

I o prodlouženém víkendu svátků Velikonočních vám přinášíme přehled těch nejzajímavějších testů a recenzí, které v uplynulém týdnu vyšly na zahraničních serverech. Doufám, že se Vám ty mnou vybrané budou líbit.

Reklama

Poslední dobou jsme v přehledech nevěnovali moc pozornosti procesorům, nyní to tedy napravíme. Server Anandtech obdržel testovací vzorek procesoru Athlon 64 X2 do Socketu AM2 a ve dvou článcích porovnali jeho výkon se stejným procesorem pro sc939. První část přináší výsledky "kancleářských benchmarků", zatímco druhá část se zabývá výkonem ve hrách. Rovnou prozradím, že ani tato revize čipu nijak extrémně nenadchla a nárůst výkonu se pohybuje v řádu několika procent.

Týdenní přehled recenzí a megatestů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pentium D 805 - dvoujádrový procesor pro masy. Vyplatí se jeho koupě i pro hráče? Server Neoseeker vám snad pomůže najít odpověď. Testovalo se nejen na standardních taktech, ale protože Intel nechává u D 805 otevřený násobič, v testu naleznete také výsledky po přetaktování. A výkon na takových 3,7GHz, za to se procesor za 4 tisíce korun vůbec nemusí stydět.
Další recenzi tohoto procesoru naleznete na Techware Labs.

Server PCPerspective testoval základní desku Epox EP-9U1697 GLI s čipsetem ULi M1697 a podporou SLI pro Socket 939. Deska si z testu odnesla ocenění Gold Award. Stojí ale za zmínku, že nVidia v nových ovladačích blokuje SLI na cizích čipsetech, nápravu by měl zjednat komunitní patch.

Posuneme se ke grafickým kartám. Radeon X1800GTO, až na chabou dostupnost v naší republice velmi zajímavá karta, byl v provedení od Connect3D testován na serveru PlanetX64.

Na jádře R520 je založena i další grafická karta, kterou testoval server X-bit labs. Jde o ASUS EAX1800XT TOP/2DHTV. Tichý chladič od Arctic Cooling a takt jádra 700MHz, co víc si můžeme přát? Bohužel pro tohoto krasavce jsou dnes již na trhu výkonnější Radeony X1900 za příznivější ceny, a tak ani bohatý bundle obsahující gamepad ASUS XitePad nevyrovná horší poměr ceny a výkonu.

Server Bjorn3D se podíval na zoubek Radeonu X1600Pro 512MB AGP v provedení od PowerColoru. Plusem této karty je možnost flashe BIOSu a tím zvýšení taktu jádra na 600MHz (ale bez záruky), 512MB paměti ale nepřináší příliš výkonu navíc.

Ke grafickým kartám, a obzvlášť těm high-endovým, patří také pořádné chladiče. Server Tom's Hardware testoval chladič KuFormula VF1 Plus od neznámého výrobce jménem Sytrin. Cena kolem 1000 Kč sice někomu může připadat vysoká, za své peníze ale dostanete skvělý chladicí výkon a tichý chod.

Týdenní přehled recenzí a megatestů
i Zdroj: PCTuning.cz

Od grafických karet se nyní vydáme po VGA kabelu směrem k monitoru. Nebo spíše ke třem monitorům. Tři LCD panely můžete k obyčejnému PC připojit pomocí udělátka Matrox TripleHead2Go. S touto krabičkou můžete rozšířit svou pracovní plochu až na 3840x1024 pixelů. A pokud se na to váš grafický subsystém cítí, hraní se třemi monitory je úplně jiná třída zážitku než jen s jednou obrazovkou! Recenze tohoto zařízení nadjete na serverech Neoseeker a Guru3D.

Dosavadní jednotvárnost přehledu snad naruší test zdroje Ultra X-Finity 500W na serveru 3DGameMan. Na jednu stranu není X-Finity 500W vůbec špatný zdroj (už potěžkání dává vědět, že nejde o levný šmejd), na druhou stranu, účinnost 73% při plné zátěži nepatří mezi ty nejlepší.

Přehled zakončím článkem X-bit labs věnující se platformě Intel Centrino Napa s procesory Core Duo. Zdali koupit Core Duo dnes, nebo počkat na jádro Merom s EM64T (nebo eventuelně AMD Turion 64 X2?), je dilema. Nicméně, Centrino Napa je v současné době to nejlepší, co můžete na trhu notebooků pořídit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama