evropska-domena-je-konecne-pristupna-pro-vsechny
Novinka Evropská doména je konečně přístupná pro všechny

Evropská doména je konečně přístupná pro všechny

Stančík Martin

Stančík Martin

7. 4. 2006 00:00 2

Obyvatelé Evropské unie si nyní mohou koupit internetovou doménu končící na ".eu". Veřejnost má novou doménu dostupnou s čtyř měsíčním opožděním vůči firmám, které si svůj web mohly zaregistrovat dříve.

Reklama

Tento předstih využilo k registraci "evropských" domén na 300 000 organizací. Předpokládá se, že zájem bude i nadále vysoký, zvláště ze strany lidí, kteří si koupí domény se zvučným jménem proto, aby je později se ziskem prodali.

"Nikdo přesně neví, kolik registrací nových domén můžeme očekávat," řekl Marc van Wesemael z EU. "Zatím je však zájem velký," dodal Wesemael.¨

"Jde o nejdůležitější top doménu, jaká zde kdy byla," řekl Markus Eggensperger z firmy Lycos pro BBC. Podle něj zájem je a bude proto, že má EU opravdu velkou populaci; časem by se prý ".eu" mohlo stát konkurencí i pro ".com".

Evropská doména je konečně přístupná pro všechny
i Zdroj: PCTuning.cz

Evropská doména byla "rozdělována" ve dvou obdobích: v prvních dvou měsících od 7. prosince 2005 o ni mohly žádat veřejné organizace a držitelé obchodních značek. Od sedmého února pak mohli žádat držitelé "jiných práv" a od dnešního dne si mohou ".eu" zaregistrovat všichni obyvatelé EU.

Samozřejmě se také vyskytly neshody mezi více firmami, které chtěly jednu doménu; například www.polo.eu chtěla firma Volkswagen, módní dům Ralph Lauren a výrobce sladkostí Nestlé - získal ji však Volkswagen, který požádal první. Stejně tak televizní kanál Discovery vyhrál "bitvu" o www.discovery.eu nad firmou Land Rover, která si žádost podala jen o několik minut později.

Evropská doména je konečně přístupná pro všechny
i Zdroj: PCTuning.cz

"Každá firma, která si ještě svou doménu nezaregistrovala, by tak měla učinit opravdu co nejdříve," řekl Jonathan Robinson z firmy NetNames.

Boj o domény

Podle statistik firmy Eurid mají nejvíce o evropskou doménu zájem Němci (28 procentní podíl mezi žadateli), následuje Nizozemí (16.6 procent), Francie (11.1 procent) a Velká Británie (9.4 procent). Česká republika se umístila na devátém místě s 2.9 procenty žadatelů.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama