cina-internet-pod-kontrolou-pekingu
Novinka Čína: internet pod kontrolou Pekingu

Čína: internet pod kontrolou Pekingu

Stančík Martin

Stančík Martin

7. 4. 2006 00:00 13

Podle posledních statistik surfuje na webu až sto deset milionů Číňanů, což je hned za Spojenými státy nejvíce na světě, a podle analytiků na Wall Street bude Čína v roce 2010 pomocí internetu vydělávat nejvíce peněz na světě. Jak to však vypadá s cenzurou?

Reklama

Čínská vláda vyvíjí stále sofistikovanější systémy na filtrování obsahu webů a podle některých informací se o cenzuru online stará nejméně 30 000 lidí. Čínské úřady tvrdí, že v minulých letech uzavřely více než 2000 sexuálních a gamblingových webových stránek a budou i nadále weby přísně kontrolovat.

"Čínský systém cenzury zaměstnává třicet až padesát tisíc osob a je pravděpodobně největší na světě. Podle zprávy z roku 2002 tamní vláda jen během šesti měsíců zablokovala přístup na bezmála dvacet tisíc webových stránek," píše se ve zprávě amerického Ministerstva zahraničí z minulého roku.

Blokován je přístup na zahraniční zpravodajské servery, weby zdravotnických organizací a vzdělávacích institucí, dále tchajwanských a tibetských společností a organizací a dalších demokratických uskupení," stojí dále ve zprávě.

Za psaní o korupci osm let vězení

Západní média také čas od času informují o zadržení Čínských obyvatel, kteří porušili "internetové zákony" Pekingu. Jeden z nejnovějších případů se týká čínského reportéra Li Yuanlonga, který pracoval pro Biije Daily, a byl zadržen za svůj článek o nezaměstnanosti a chudobě.

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch je v Číně za tyto "trestné činy" ve vězení na 60 lidí. Nedávno také další organizace, Reporters Without Borders, prohlásila, že internetový gigant Yahoo napomohl k uvěznění Li Zhia na osm let - Zhi psal na webu o korupci. Čínská pobočka Yahoo také pomohla zadržet dalšího člověka, Shi Taoa, jenž byl uvězněn na deset let.

Američtí právníci také nedávno obvinili představitele dalších gigantů jako Microsoft, Google či Cisco za pomoc čínským úřadům při zátahu na politicky nevyhovující osoby.

"Nechápu, jak může vedení vašich společností v noci klidně spát," řekl agentuře AP Republikán Tom Lantos.

Pro západní (internetové) korporace je však dynamicky se rozvíjející Čína tak zajímavá, že s tamní vládou horlivě spolupracují. Podle AP musí společnosti jako Microsoft či Yahoo před začátkem podnikání souhlasit s filtrováním některých webů a pomáhat vládě v potrestání "podrývačů režimu."

Podle různých kritiků tak jsou americké společnosti ne vždy ve shodě se prezidentem Georgem Bushem, který podle svých prohlášení chce po světě šířit demokracii. Podle Michaela Callahana z Yahoo je společnost sice z pomáhání čínským autoritám nešťastná, avšak pořád je lepší v Číně být, než nikoli.

Peking zatím však připravuje další tah: pokud prý západní společnosti nebudou spolupracovat na filtrování internetu, vytvoří si Čína svůj vlastní internet, který bude od toho vnějšího oddělen. No není to šílené?

Zdroj: CNN

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama