samsung-rozjel-velkovyrobu-nand-flash-na-70nm
Novinka Samsung rozjel velkovýrobu NAND Flash na 70nm

Samsung rozjel velkovýrobu NAND Flash na 70nm

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

4. 4. 2006 00:00 1

Drtivá většina NAND Flash pamětí se v současnosti vyrábí 90nm výrobním procesem. Samsung oznámil začátek produkce pomocí nové 70nm technologe, která by měla razantně zvýšit výnosnost výroby.

Reklama

V dubnu roku 2004 to byl právě Samsung, který první přišel s 90nm pro NAND Flash čipy. Nyní, o dva roky později, je to opět Samsung, který začíná se 70nm výrobou. Nová technolgoie umožní z jednoho waferu získat až o 70% více čipů, než při použití 90nm postupu, je tedy jasné, že cena Flash pamětí bude rychle klesat.

Paměti typu OneNAND Flash kombinují vysoké rychlosti čtení typické pro paměti NOR Flash a zároveň uchovávají přednosti NAND v podobě rychlejšího zápisu a vyšší kapacity. 70nm postup podle Samsungu přinese nárůst rychlosti čtení z 68MB/s na 108MB/s, přičemž rychlost zápisu zůstane na 9,3MB/s.

Samsung, který momentálně zaujímá 50% trhu Flash pamětí, je také největším dodavatelem pamětí pro mp3 přehrávače Apple iPod Nano a Shuffle. Paměti nové generace naleznou své využití i v nových oblastech - kromě spotřební elektroniky půjde o hybridní pevné disky (HHD), které budou požadavkem pro notebooky s Windows Vista Premium. Samsung je zatím jediný výrobce, který vývoj těchto disků oznámil; na trh se mají dostat koncem roku.

Zdroj: TGDaily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama