bezpecnost-v-uplynulem-tydnu
Novinka Bezpečnost v uplynulém týdnu

Bezpečnost v uplynulém týdnu

Stančík Martin

Stančík Martin

1. 4. 2006 00:00

Tak jako každý týden na PCTuningu vychází Přehled recenzí a megatestů, připravili jsme pro vás podobné ohlédnutí v oblasti počítačové bezpečnosti. Mezi nejzajímavější novinky uplynulého týdne patří například nový software proti rootkitům od společnosti Panda, veřejná databáze chyb pro IE a prohlášení Yahoo, které spolu s Interpolem volá po efektivnější legislativě k boji s kybernetickým zločinem.

Reklama

V pondělí server Joker.com, který registruje domény, uvedl, že byly na jeho servery přes víkend podnikány

masivní útoky typu DDoS

, jež zapříčinily problémy jeho zákazníkům. Tyto si podle

VeriSign

získávají čím dál větší popularitu

.

Microsoft pak "znenadání" spustil veřejnou databázi chyb svého webového prohlížeče Internet Explorer, do které mohou uživatelé zasílat nově objevené bezpečnostní díy, na které ještě nebyly vydány aktualizace. Není však zcela jasné, zda nevyjde tato snaha softwarového gigantu vniveč, protože firmy jako iDefense nebo 3Com & TippingPoint za nově objevené chyby platí, i když jen menší obnosy.

Databáze chyb však byla do značné míry spuštěna hlavně kvůli probíhajícímu betatestingu IE7. V úterý také firmy Determina a eEye Digital Security vydaly záplaty na tři kritické chyby, ohlášené minulý týden u Internet Exploreru. Ty oficiální budou dostupné až 11. dubna...

V úterý pak společnost Panda vydala aktualizaci pro své produkty Padna Titanium a Platinum 2006, takže nyní tyto chrání před tzv. rootkity, tedy programy skrývající v sobě nebezpečný kód. V tento den také US-China Economic and Security Review Commission vydala prohlášení, podle kterého by Číňané mohli pomocí počítačů dodávaných firmou Lenovo špehovat americkou vládu.

Rozhořčení u našich sousedů vyvolala také zpráva, že Němci mohou za ilegální stahování hudby a filmů dostat až dva roky vězení. Podle různých sdružení však nový zákon nic neřeší a bude jen postihovat "osamocené stahovače," což rozhodně celý problém neřeší. Německá lobby však byla silnější. IBM také ohlásila novou službu chránící proti počítačovým červům a virům pro byznys.

Ve středu pak byl uzavřen ruský web, na kterém jste si za pět dolarů mohli koupit kradené údaje o zákaznících na online burze eBay. Na stránkách bylo také nabízeno několik PayPal účtů. Bezpečností gigant McAfee také prohlásil, že bude skupovat firmy s novými technologiemi - za jednu je ochoten zaplatit až půl miliardy dolarů.

Čtvrtek přinesl zprávu, že neznámí útočníci využívají již výše zmíněných chyb v Internet Exploreru a pomocí falešných stránek BBC uživatele navádějí ke stažení počítačových červů, virů a spyware.

Pracovní týden ukončilo prohlášení společnosti Yahoo, která volá, stejně jako Interpol, po lepší legislativě v boji s kybernetickým zločinem. Mezinárodní policie by také uvítala, kdyby se nové počítače s operačním systémem prodávaly s již předinstalovaným bezpečnostním balíkem.

Firma Sophos také vydala novou verzi antiviru pro Linux, který nyní podporuje real-rime ochranu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama