nemci-mohou-za-ilegalni-stahovani-dostat-az-dva-roky-vezeni
Novinka Němci mohou za ilegální stahování dostat až dva roky vězení

Němci mohou za ilegální stahování dostat až dva roky vězení

Stančík Martin

Stančík Martin

29. 3. 2006 00:00 8

Německá ministryně spravedlnosti obhájila nový zákon, podle kterého vzrostou tresty za nelegální stahování dat z internetu. Uživatelé mohou dostat až dva roky ve vězení.

Reklama

Nový zákon, který je jedním z nejpřísnějších v Evropě, vstoupí v platnost 1. ledna 2007, ministryně Brigitte Zypries k němu řekla, že lidé budou i nadále moci vytvářet kopie legálně zakoupených DVD či CD, avšak ti, kdo budou například filmy stahovat před premiérou, zákon rozhodně porušovat budou.

"Z právního hlediska by neměl být žádný rozdíl mezi ukradením žvýkačky z obchodu a ilegálním stažením filmů," řekl poslanec Günther Krings.

Podle různých sdružení zákazníků jsou však tresty příliš tvrdé - úřady se totiž budou hlavně zaměřovat na "osamocené stahovače, kteří stáhnou pár písniček". Změny však prosazovala silná skupina německých lobbistů za filmový průmysl, kteří tvrdí, že je počítačové pirátství v této zemi významným problémem, jenž se musí řešit. Němci prý ilegálně stáhnout až 20 milionů filmů.

Také hudební průmysl je s novým zákonem spokojený - jeho tržby od roku 1998 klesly o celých 45 procent a Němci prý minulý rok ilegáně vypálili na 439 milionů hudebních CD.

Zdroj: Times

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama