interpol-chce-ucinnejsi-nastroje-pro-boj-s-kybernetickym-zlocinem
Novinka Interpol chce účinnější nástroje pro boj s kybernetickým zločinem

Interpol chce účinnější nástroje pro boj s kybernetickým zločinem

Stančík Martin

Stančík Martin

21. 3. 2006 00:00 1

Mezinárodní policie chce novou globální legislativu, která by jí pomohla při boji se stále sílící počítačovou zločinností. Za přísnější zákony se přimlouvá i Microsoft.

Reklama

Interpol hlavně po politicích chce nové zákony, které by zjednodušovaly předávání evidence mezi zeměmi.

"Objevily se nové útoky, jako například phishing, avšak my pořád operujeme pomocí starých zákonů (které jsou neúčinné)," řekl Bernhard Oputal z Interpolu.

Podle expertů je většina počítačových pirátů z zemí jako Rusko, Čína nebo USA, avšak postihují uživatele na celé planetě. Interpol tak má prý problémy se získáváním dat poskytovatelů připojení v některých státech a staré zákony mu při jejich vymáhání nepomohou.


Nárůst phishingu v období mezi říjnem 2004 a červnem 2005

Microsoft na tiskové konferenci, kde mimo jiné prohlásil, že bude postihovat 100 phishingových skupin, se zpřísněním zákonů také souhlasil. Společně s Interpolem pak přiznali, že v konkrétních situacích již nemohli kvůli chybějícím zákonům zasáhnout.

"Na světě jsou stále místa, kde ISP informace o lidech provozujících phishing prostě nevydají a proto v nich útočníci podnikají nelegální činnost. Dalším problémem je, že piráti operují v několika zemích - v jednom případu, který teď řešíme je to i 25 států," dodal Otupal.

Zdroj: ZDNet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama