abit-at8-32x-nabizi-32-pcie-linek-za-rozumnou-cenu
Novinka Abit AT8 32X nabízí 32 PCIe linek za rozumnou cenu

Abit AT8 32X nabízí 32 PCIe linek za rozumnou cenu

Novák Radek

Novák Radek

14. 3. 2006 00:00 2

Společnost Abit přináší na trh novou základní desku postavenou na čipsetu Ati Crossfire Xpress 3200 (známém dosud hlavně pod kódovým označením RD580) pro procesory určené patici 939. Hlavní výhodou této desky je podpora dvou plnohodnotných PCIe ×16 linek.

Reklama

Na této základní desce je northbridge RD580 doprovázen jižním můstkem z produkce společnosti ULi – ULi 1575 (ATi sice pracuje na svém vlastním novém jižním můstku SB600, ten však bude hotov až v příštím čtvrtletí), která však byla nedávno zakoupena konkurenční společností nVidia. Bude tedy docela zajímavé sledovat právě počínání této společnosti, jestli se prostřednictvím ULi nebude snažit ATi nějakým způsobem uškodit – hovoří se například o možném omezení přísunu těchto čipsetů.

Abit AT8 32X nabízí 32 PCIe linek za rozumnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Mluvě o konkurenci – tento čipset je zřejmou odpovědí ATi na nForce4 SLI a má podpořit rozšíření Crossfire řešení na trhu. Abit toto volání ATi „vyslyšel“ a přináší tak na trh velmi zajímavou desku, která oproti řešením ostatních společností postavených na tomto čipsetu bude zajímavá hlavně cenou – ta by podle našich informacích v českých obchodech pohybovat přibližně 3.200 Kč s daní (tedy 100Kč za jednu PCIe linku :)

Cena byla v těchto dnech upravena na cca 5000 korun bez DPH, což už tak lákavé není.

Nyní blíže ke specifikacím Abit AT8 32X. Jak již bylo řečeno, je určena pro procesory s paticí 939 (Athlony X2, FX, 64 a Semprony), se kterou se do budoucna, i přes plánovaný příchod AM2, ještě musí počítat. Paměťový subsystém půjde obsadit pomocí čtyř DDR 400/333/266 paměťových modulů o maximální kapacitě osm GB, grafický pak dvěmi PCIe Crossfire kartami s 16PCIe linkami přidělené každé z nich.

Abit AT8 32X nabízí 32 PCIe linek za rozumnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Data lze uložit pomocí disků připojitelných prostřednictvím šesti Serial ATA 3Gb/s portů s NCQ a nativním Hot Plugem v RAID konfiguracích 0/1/0+1/5, k síti je pak možno se připojit až gigabitovým ethernetem.

Deska potěší přítomností heatpipe pro chlazení namísto hlučných malých větráčků a solidní stabilitou při přetaktování díky přítomnosti kvalitních japonských kondenzátorů.

Zdroj: Abacus.cz, Abit

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama