ati-pripravuje-gemini-grafickou-kartu-se-dvema-cipy
Novinka ATi připravuje Gemini - grafickou kartu se dvěma čipy

ATi připravuje Gemini - grafickou kartu se dvěma čipy

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 2. 2006 00:00 36

ATi a výrobce grafických karet GeCube se chystají oživit starou koncepci grafické karty s dvěma čipy, jako byla kdysi ATi Rage Fury MAXX. "MAXX" ve své druhé inkarnaci se jmenuje Gemini. Bude Gemini jen další dvoučipovou kartou, jaké známe s čipy nVidie, nebo přinese něco nového?

Reklama

První Gemini karty (mimochodem, ATi možná název tak trochu "vykradla" u MSI, jejíž karta s dvěma MXM sloty pro notebookové karty se jmenuje MSI Geminium Go) by se mohly objevit již v dubnu. Konkrétně půjde o dva Radeony X1600XT (RV530, 590/1380MHz 128bit) na jednom PCB. Předností tohoto řešení pravděpodobně nebude výkon, nýbrž 4 DVI porty a díky tomu možnost zapojit čtyři monitory.

Pro profesionály, kteří pracovní plochu 4 LCD panelů využijí, nedocenitelná věc. A cena není nijak závratná - mluví se o 400 dolarech, což oproti vyloženě speciálních řešení od Matroxu a podobných není mnoho. Gemini bude také disponovat vcelku solidním výkonem daným schopností čipů pracovat v CrossFire.

Podle serveru HKEPC budou Gemini podporovat také čipy RV560 a RV570, které se objeví až v létě, budou odvozeny od jádra R580 a budou vyráběny 80nm procesem. Máme se tedy evidentně na co těšit.

Zdroj: X-bit labs, HKEPC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama