pocitace-s-vistou-budou-mit-kategorie-podle-vykonu
Novinka Počítače s Vistou budou mít kategorie podle výkonu

Počítače s Vistou budou mít kategorie podle výkonu

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

17. 2. 2006 00:00 13

Nezkušení uživatelé se i dnes při nákupu řídí pravidlem ještě z dob raného megahertzového závodu, kdy grafický akcelerátor byl luxusní záležitostí pro horních deset tisíc, tedy taktem procesoru. Ten však už v dnešní době v podstatě nehraje roli, a tak počítače se systémem Windows Vista ponesou číslo kategorie, do které spadají podle reálného výkonu.

Reklama

Na WSPR (Windows System Performance Rating), číslo od 1 do 5 (1 = low-end, 5 = high-end), bude mít vliv procesor, operační paměť, grafická karta a rychlost a kapacita HDD. Přesná definice ještě není úplně hotová - nebo si to jen Microsoft a výrobci hardware nechávají pro sebe.

WSPR by mělo také napovídat uživatelům, je-li jejich stroj způsobilý pro běh té či oné počítačové hry. Ty budou stejně jako počítače označeny tímto ratingem, který bude vlastně náhradou za minimální systémové požadavky.

Na jednu stranu to zní jako dobrý nápad - WSPR má z velké části záviset na grafické kartě, na které OEM (original equipment manufacturers) často hodně šetří. Radost je tedy také na straně výrobců grafických karet. Pro uživatele to znamená, že už nebudou lákáni na 3GHz procesor řady Celeron, ale velkého významu by mohlo nabýt právě označení kategorie. Na straně druhé, pokud OEM vyvinou tlak na Microsoft, aby zmírnil minimální nároky na udělení ratingu 5, budou se i průměrné počítače prodávat se štítkem high-endu. To však Alexis Mather z ATi nepředpokládá - podle něj bude výsledkem spíše vyšší cena opravdu rychlých PC. Co však bude za rok, dva, kdy původní kategorie 5 sklouzne do mainstreamu? I proti tomu má být systém hodnocení nějak imunní, že by definováním nových kategorií? Bohužel toho zatím víme příliš málo...

Zdroj: TGDaily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama