naroky-firefoxu-na-pamet-vlastnost-programu
Novinka Nároky Firefoxu na paměť: vlastnost programu?

Nároky Firefoxu na paměť: vlastnost programu?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

15. 2. 2006 00:00 22

Mnoho uživatelů freewarového prohlížeče Firefox si stěžovalo, že program zabírá extrémně mnoho systémové paměti, kterou poté neuvolní. Ačkoliv první verze opravdu trpěly touto chybou, Firefox 1.5 už je náležitě opraven a paměť po sobě "uklidí", to, na co nyní uživatelé poukazují, je údajně jeho standardní vlastnost.

Reklama

Firefox totiž do operační paměti ukládá poslední navštívené stránky, přičemž jejich počet závisí na velikosti RAM v počítači - při 512MB je to 5, při 1GB a více 8 stránek. Výsledkem má být svižnější surfování, neboť prý 39% "kroků" na internetu vede na stránku, která už jednou byla zobrazena. Pokud by tedy uživatel surfoval v několika oknech a panelech zároveň, znamená to, že prohlížeč ukládá historii každého panelu zvlášť? Překvapivě tomu tak není - Firefox necachuje více než 8 stránek najednou, jak vyšlo najevo v diskuzi pod zápisem do blogu vývojáře Bena Goodgera.

Pak tedy otázka zůstává - proč Firefox zabere více paměti, než jiné prohlížeče, jmenovitě Opera? Problémy s využíváním paměti jsou možná způsobeny různými rozšířeními, které mají také jiné vrtochy - některé například nefungují po updatu prohlížeče na novější verzi. Ale to jsou pouhé spekulace. Zkrátka se zdá, že Firefox má před sebou ještě dlouhou cestu k dokonalosti.

Zdroj: The Inquirer, blog Bena Goodgera

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama