prodeje-smartphonu-ve-tretim-ctvrtleti-klesly
Apple Novinka Prodeje smartphonů ve třetím čtvrtletí klesly

Prodeje smartphonů ve třetím čtvrtletí klesly

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 12. 2020 12:54

Celosvětové prodeje chytrých telefonů koncovým uživatelům činily ve třetím čtvrtletí roku 366 milionů kusů, což představuje meziroční pokles 5,7 % oproti stejnému období roku 2019 a to navzdory nově uvedeným modelům s podporou 5G sítí a uvolnění pandemických restrikcí v některých zemích. Vyplývá to ze statistik agentury Gartner.

Reklama

Mezi pěti největšími si první místo udržel Samsung s podílem 22 %. Xiaomi se ve třetím čtvrtletí letošního roku vůbec poprvé posunulo na třetí příčku před Apple – díky prodeji 44,4 milionu kusů ve srovnání se 40,5 miliony u Apple.

Samsung a Xiaomi byli jedinými výrobci v první pětici, kterým se podařilo meziročně růst – v případě Xiaomi dokonce o 34,9 % na celkový tržní podíl 12,1 %. Xiaomi k růstu pomohly i ztráty Huawei způsobené obchodními sankcemi a také velmi dobré výsledky na domácím čínském trhu.

Jaká situace panuje na českém trhu?

Prodeje smartphonů ve třetím čtvrtletí klesly
i Zdroj: PCTuning.cz

V Česku meziročně poklesly prodeje chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí asi o 20 tisíc kusů – na 1,09 milionu, jde tedy o výrazně nižší pokles (–2 %) než na globálním trhu (–5,7 %). Samsung na první příčce rostl meziročně o 3,1 % na bezmála 400 tisíc prodaných kusů, podobně jako na jiných trzích také v Česku rostlo nejrychleji Xiaomi – meziročně o 37,5 % na více než čtvrt milionu kusů.

Apple v Česku zaznamenal meziroční růst 9,3 % a posunul se na třetí příčku a konečně největší ztráta postihla Huawei – prodeje značky se meziročně propadly o více než polovinu a klesla tak na čtvrté místo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama