do-ceskych-telefonu-se-vratil-adware-uzivatele-take-trapi-nevyzadana-reklama
Novinka Do českých telefonů se vrátil adware, uživatelé také trápí nevyžádaná reklama

Do českých telefonů se vrátil adware, uživatelé také trápí nevyžádaná reklama

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 11. 2020 16:30 2

Nejvážnějším rizikem pro české uživatele mobilních zařízení na platformě Android zůstal stalkerware. Jeho detekce však nadále oslabují. Mezi nejčastější hrozby se vrátil také reklamní malware. Vyplývá to z pravidelné měsíční statistiky společnosti ESET. Experti také varují, že detekcí adware bude před Vánocemi spíše přibývat.

Reklama

Nejběžnějším rizikem pro české majitele zařízení s operačním systémem Android zůstal v říjnu stalkerware. Nicméně několik měsíců v řadě počet jeho detekcí slábne. „Stalkerware jsme začali jako tvrdý malware detekovat v květnu. Protože míra jeho zneužívání překročila únosnou mez. Je vynikající zprávou, že boj bezpečnostních společností a Googlu proti této hrozbě zabírá a objem těchto aplikací se zmenšuje,“ popisuje statistiku Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení z české pobočky firmy ESET.

Jako další krok v boji proti těmto aplikacím aktualizovala společnost Google v říjnu podmínky pro vývojáře aplikací. Například není podle podmínek možné skrývat sledovací funkce nebo novou aplikaci promovat jako špehovací.

Na první příčce se umísil stalkerware Cerberus. Jde o aplikaci z neoficiálního zdroje, kterou její tvůrci vydávají za nástroj pro nalezení ztraceného telefonu a rodičovskou kontrolu. Aplikace nicméně umožní ovládat telefon na dálku pomocí SMS příkazů. Stalker navíc může celou aplikaci v zařízení své oběti skrýt. Dalším běžným stalkerwarem je sada nástrojů Guardian. Experti jej detekují v předinstalovaných aplikacích v levných telefonech z Číny. Tyto nástroje mají různé sledovací funkce.

Do českých telefonů se vrátil adware, uživatelé také trápí nevyžádaná reklama
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí nejčastější hrozbou byl pro Čechy trojský kůň Agent.BPO. Naposledy byl takto výrazný v červnu. Tento malware v Česku nejčastěji zobrazuje nevyžádanou reklamu, nicméně v některých verzích dokáže také ovládat aplikace pro prohlížení internetu, modifikovat URL adresy a instalovat další malware. Agent.BPO se dokáže v systému napadeného zařízení skrývat jako komponenta uživatelského rozhraní. Uživatel tak nemá prakticky žádnou možnost se reklamy zbavit.

Podle expertů je vhodné stahovat nové aplikace jen z oficiálního obchodu Google Play. Jeho správci proaktivně vyhledávají rizikové aplikace a blokují je ještě, než se dostanou k uživatelům.

„Při výběru aplikace, obzvláště jde-li o obchod nebo finanční službu, věnujte pozornost hodnocení jiných uživatelů. Pečlivě rozvažte, jaká oprávnění aplikaci udělíte. Není vhodné udělit všechna automaticky, osobně bych byl spíše skoupý,“ radí Jirkal.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama